Javna rasprava o ustavnosti Zakona o lokalnim izborima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2010, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna rasprava o ustavnosti Zakona o lokalnim izborima

BEOGRAD, - Javna rasprava povodom inicijative za ocenu ustavnosti odredbi Zakona o lokalnim izborima, koje se odnose na mogućnost blanko ostavki i ugovorni odnos kandidata za odbornike i podnosilaca izbornih lista, biće održana danas u Ustavnom sudu Srbije.

Javna rasprava povodom inicijative za ocenu ustavnosti odredbi Zakona o lokalnim izborima, koje se odnose na mogućnost blanko ostavki i ugovorni odnos kandidata za odbornike i podnosilaca izbornih lista, biće održana danas u Ustavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sudu Srbije.

Ustavni sud je polovinom decembra prošle godine doneo odluku da održi javnu raspravu o tom pitanju, zbog značaja pitanja osporenih odredbi Zakona o lokalnim izborima.

Osporene odredbe Zakona o lokalnim izborima odnose se na način sastavljanja izbornih lista, ugovorni odnos kandidata za odbornike i podnosilaca izbornih lista, odnosno mogućnost davanja blanko ostavki na odborničke funkcije.

Inicijative za ocenu ustavnosti podneli su Hrvatsko-Bunjevačko- Šokačka stranka iz Subotice, poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Tomislav Nikolić i dvojica građana iz Sombora i Bačke Topole.

Poziv za prisustvovanje javnoj raspravi, kako je navedeno na sajtu Ustavnog suda, upućen je svim inicijatorima ocene ustavnosti spornih odredaba zakona, predstavnicima Narodne skupštine i ministrima za državnu upravu i lokalnu samoupravu i za ljudska i manjinska prava.

Upućen je poziv i predstavniku Instituta za uporedno pravo, kao i istaknutim teoretičarima ustavnopravne nauke sa pravnih fakulteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Javna rasprava o mandatima

Izvor: Danas, 01.Feb.2010, 20:43

Ustavni sud Srbije organizuje danas javnu raspravu o Zakonu o lokalnim izborima, povodom inicijativa za ocenu ustavnosti odredaba koje se odnose na mogućnost blanko ostavki i ugovorni odnos kandidata za odbornike i podnosilaca izbornih lista.

Nastavak na Danas...

Za ili protiv blanko ostavki

Izvor: Danas, 02.Feb.2010

Odluka Ustavnog suda o ustavnosti članova 18, 43, i 47 Zakona o lokalnim izborima, usvojenog 2007., biće istorijska, ocenio je Tomislav Nikolić, predsednik Srpske napredne stranke, na jučerašnjoj javnoj raspravi pred Ustavnom sudom.

Nastavak na Danas...

Blanko ostavke pred USS

Izvor: Kurir, 03.Feb.2010, 08:58

BEOGRAD - Da li su odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi o ukidanju blanko ostavki u skladu s Ustavom ili ne, odlučiće Ustavni sud Srbije! Dejan Milić, savetnik za odnose sa medijima USS, kaže za Kurir da ne postoji vremenski rok u kojem ta odluka treba da se donese. - Pošto je pitanje od šireg...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.