Jasna poruka Rusa: Ne pokušavajte ovo ponovo

Izvor: B92, 26.Nov.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jasna poruka Rusa: Ne pokušavajte ovo ponovo"

Dva dana nakon obaranja ruskog vojnog aviona Su-24, Rusija je poslala jasnu poruku Ankari da "ne pokušava ovo ponovo", piše BBC.

Ruski mediji prepuni su komentara o incidentu, a mnogi od njih prenose reči ruskog predsednika Vladimira Putina da će “Erdogan snositi posledice“.

Od kako su počeli ruski vazdušni napadi u Siriji, Turska je nekoliko puta upozoravala Rusiju o upadanju u njen vazdušni prostor, a kako BBC navodi, ono što ovaj incident čini još gorim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ubistvo pilota dok se spuštao padobranom.

Rusija i dalje insistrira na tome da letelica nije napuštala sirijski vazdušni prostor, ali i da još radi na tome da to i dokaže.

Međutim, kako je Ankara objavila, ruski avion je navodno bio 17 sekundi u turskom vazušnom prostoru, a kako BBC piše, to može da znači da Turska nije bila u opasnosti.

Besna gomila je u sredu opkolila tursku ambasadu u Rusiji, bacajući kamenje i jaja na zgradu i nazivajući one koji su se nalazili unutra “ubicama“.

“Svaka zemlja razume da obranje aviona može da dovede do rata“, rekao je ruski političar Genadi Gudkov.

Međutim, mnogi analitičari sumnjaju da će se to dogoditi u ovom slučau, navodi BBC.

“Nije bilo upozorenja. Nije uopšte bilo kontakta. Ako su nas upozorili, trebalo je da se pokažu, da lete paralelno“, rekao je pilot koji je preživeo nesreću Konstantin Muraktin.

Turska vojska je objavila snimak, čija autentičnost još nije potvrđena, na kojem se čuje upozorenje ruskoj letelici, ali ruski pilot tvrdi da letelica nije upala u turki prostor “ni na sekundu“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je situaciju “planiranom provokavcijom“. Dok je predsednik Putin već optužio Ankaru za podršku Islamskoj državi.

Putin je zapretio “ozbiljnim posledicama“, a ovo su prve žrtve ruske vojske od kada su počele njihove akcije u Siriji.

Rusija je zaustavila bilo kakve vojne kontakte sa Turskom, ali su diplomatski kanali ostali otvoreni.

Moskva je odmah pokrenula nove akcije u Siriji, dopremila novo naoružanje, a kako piše BBC, poslata je jasna poruka Turcima, “nemojte da se usudite da pokušate ovo ponovo“.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.