Janković: Težak položaj osoba sa mentalnim smetnjama

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Maj.2017, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Težak položaj osoba sa mentalnim smetnjama

Vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković izjavio je danas u Beogradu da je u Srbiji položaj osoba sa mentalnim smetnjama koje su zatvorene u institucije nepovoljan i težak i da ti građani predstavljaju jednu od najranjivijih grupa.

 Janković je novinarima posle skupa o postupanju prema osobama s mentalnim smetnjama kao probleme naveo da policijski službenici nisu obučeni za postupanje prema tim građanima i da je veliko pitanje šta raditi s počiniocima krivičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dela koji su nesposobni za rasuđivanje.

On je kazao da je veliki broj osoba sa mentalnim smetnjama u zatvorima što nisu adekvatni uslovi za njihov smeštaj, kao i da nije rešeno pitanje obaveznog psihijatrijskog lečenja.

Kao velike probleme u institucijama za smeštaj osoba sa metalnim smetnjama Janković je naveo njihovo vezivanje i izolaciju, što se često ne radi po pravilima i dodao da se smeštanje u institucije često fingira tako što se proglašava dobrovoljnim ako postoji potpis.

Janković je rekao da je potrebno otvoriti dijalog s nadležnim organima i napraviti drugačiji pristup osobama sa mentalnim smetnjama.

Ombudsman Crne Gore Šućko Baković rekao je da je u Crnoj Gori situacija slična kao u Srbiji i da u svim zemljama zapadnog Balkana država mora da vodi računa o toj ranjivoj kategoriji.

Baković je dodao da se u Crnoj Gori ozbiljno razmišlja o procesu deinstitucionalizacije, odnosno da se primeni model iz Evropske unije prema kojem osobe sa mentalnim smetnjama žive u društvenoj zajednici uz socijalnu podršku, sa minimalnim zadržavanjem u psihijatrijskim bolnicama i to samo kada je neophodno.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Janković: Težak položaj osoba sa mentalnim smetnjama

Izvor: Beta, 25.Maj.2017

Vršilac funkcije zaštitnika gradjana Miloš Janković izjavio je danas u Beogradu da je u Srbiji položaj osoba sa mentalnim smetnjama koje su zatvorene u institucije nepovoljan i težak i da ti gradjani predstavljaju jednu od najranjivijih grupa.Janković je novinarima posle skupa o postupanju prema...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.