Jabuka - mala apoteka

Izvor: Mondo, 01.Nov.2014, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jabuka - mala apoteka

Verovanje da je jabuka na naš jelovnik stigla pravo iz raja, da je simbol požude, ljubavi i večne mladosti, već dovoljno govori o ljudskom divljenju prema tom voću, ali o delovanju ovog voća na naš organizam.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Već su stari Kelti smatrali da jabuka ima čudotvorna svojstva i da onaj ko uspe da pojede jabuku iz čarobnog vrta, nikad više neće biti gladan, žedan, ni bolestan, niti će ikad ostariti.

Iako ona ne može direktno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da izleči bolesti, njenim svakodnevnim konzumiranjem može se sprečiti pojava mnogih zdravstvenih tegoba. Stara engleska poslovica glasi, "an apple a day keeps the doctor away" - jedite jabuku dnevno i neće biti potrebe da idete kod lekara, jer ćete biti zdravi.

Riznica nutrijenata

Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima čija količina zavisi od vrste i načina uzgoja. Ona sadrži gotovo sve potrebne nutrijente.

U jabuci ima i do 40 miligrama vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži i minerale - kalijum (100 do 180 miligrama), kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe, piše "Alternativa za vas".

Jabuka je bogata polifenolima - biljnim supstancama koje imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i još više od 20 antioksidanata!

Samo 100 grama jabuke sadrži 3,3 grama dijetalnih vlakana, što je više od deset odsto preporučene dnevne količine.

Zahvaljujući visokom sadržaju ugljenih hidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka snabdeva organizam energijom i sprečava umor i gubitak koncentracije.

Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanata, ovo voće ima i imunostimulirajuće dejstvo.

Upravo zbog toga, jabuka je vrlo efektna u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radakala. Na taj način, štiti od prehlade i smanjuje rizik od karcinoma debelog creva.

Jabuka pozitivno deluje i na srce i krvne sudove. Sprečava sakupljanje štetnih materija u krvi, smanjuje povišeni holesterol i sprečava začepljenje krvnih sudova, odnosno štiti od tromboze i ateroskleroze.

Zbog bogatstva pektina i celuloze, jabuka poboljšava probavu, stabilizuje crevnu floru, i tako pomaže kod dijareje i zatvora.

Možda ste primetili i da je jabuka neizostavna namirnica kod većine dijeta. S obzirom na to da sadrži mnogo kalijuma, podstiče izlučivanje suvišne tečnosti i toksina iz organizma, na  taj način ubrzavajući mršavljenje. Takođe, zbog toga što sadrži dosta hranljivih vlakana, pomaže da duže imamo osećaj sitosti.

Jabuka sadrži i monosaharid fruktozu, šećer koji smanjuje želju za slatkim, i ne izaziva promenu koncentracije glukoze u krvi. Novija istraživanja pokazuju da taninska kiselina koja se nalazi u jabuci značajno utiče na metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri. Jabuka pozitivno utiče i na rad bubrega i žuča.

Od bioflavonoida jabuka sadrži najviše antocijana, koji su koncentrisani u kori i daju nekim sortama jabuke crvenu boju. Iz tog je razloga preporučljivo jesti jabuku s korom (naravno, trebalo bi je pre toga oprati).

Antocijani imaju protivupalno dejstvo. Deluju zaštitno na jetru i srce, sprečavaju nastanak karcinoma, poboljšavaju  imunitet.

Zahvaljujući kalcijumu i fosforu, ovo voće dobro utiče i na čvrstinu kostiju i zuba. Jabuka sprečava karijes, jača i štiti zubno meso i usnu floru. Laganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini.

Budući da sadrži i do 90 odsto vode i nimalo masnoća, jabuka uspešno gasi žeđ i osvežava nakon napornog treninga. U njoj se krije i triptofan - metabolički prethodnik serotonina - pa je u podizanju našeg raspoloženja uspešnija i od kockice čokolade. Zbog takvog sastava, jabuka smiruje i ublažava nervozu i razdražljivost.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.