Izveštaj govori o etničkom čišćenju

Izvor: B92, 29.Jul.2014, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj govori o etničkom čišćenju

London -- Izveštaj glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na KiM1999. Klinta Vilijamsona otvoreno govori o etničkom čišćenju, ocenjuje Džejms Ker-Lindzi.

Britanski analitičar je dodao i da ovaj izveštaj apsolutno potvrđuje da postoje dokazi da su visoki članovi Oslobodilačke vojske Kosova organizovali planske napade na Srbe i pripadnike drugih manjina.

"Na više načina je izveštaj jači nego što smo očekivali. On jasno potvrđuje da postoje dokazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su visoki članovi OVK organizovali planske napade na Srbe, Rome i pripadnike drugih manjina, kao i na Albance posle sukoba u junu 1999", naveo je Ker-Lindzi u izjavi Tanjugu.

On dodaje i da je "jezik izveštaja posebno direktan jer otvoreno govori o etničkom čišćenju".

Viši naučni saradnik Londonske škole ekonomije i političkih nauka priznaje da će mnogi biti razočarani jer je u izveštaju navedeno da nema dovoljno dokaza koji bi podržali navode o "rasprostranjenoj trgovini organima".

"Ipak, u izveštaju se insistira da ima nepobitnih naznaka o tome da je trgovine organima bilo u ograničenom obimu", navodi Ker-Lindzi.

"Ostavljajući po stranu da su mnogi bili skeptični da su se takvi zločini uopšte dogodili, jasno je bilo da će pribavljanje dokaza biti izuzetno teško", dodaje on.

Ker-Lindzi ocenjuje da je Vilijamsonov izveštaj "važan korak napred" u cilju dostizanja pravde da svi koji su odgovorni za zločine - za njih i odgovaraju .

"Istraga je potvrdila ono što je odavno mnogima poznato - zločine je činila i OVK", navodi britanski stručnjak.

Ker-Lindzi smatra i da Srbija mora da pazi da ne oda utisak države koja trimfuje posle objavljivanja izveštaja jer, kako navodi, on ne opravdava "akcije Srbije na Kosovu".

"Izveštaj pokazuje da je to bio gnusan i brutalan sukob u kome su zločine činile obe strane", ukazao je on.

Ker-Lindzi kaže da je sada veliko pitanje ko i da li će imena visokih političkih zvaničnika da se nađu na optužnicama koje tek treba da budu podignute.

"Imajući u vidu da optužnice neće biti objavljene dok Specijalni sud ne bude osnovan sledeće godine, to verovatno neće imati uticaja na napore da se formira nova kosovska vlada. Međutim, politička nestabilnost bi mogla da nastane sledeće godine ako visoki članovi nove administracije budu optuženi", zaključuje britanski analitičar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.