Izrael razmatra nove mere zbog mladih Palestinaca

Izvor: B92, 02.Sep.2015, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael razmatra nove mere zbog mladih Palestinaca

Izrael razmatra mogućnost da svojim bezbednosnim snagama da više slobode kako bi mogli da pucaju na mlade Palestince koji bacaju kamenice na vojnike.

Kako je saopštio je kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, na osnovu postojećih pravila, izraelski vojnici koji se suočavaju s nasilnim palestinskim protestima mogu da pucaju samo ako im je život u opasnosti.

Odnosno, praktično im je zabranjeno da otvore vatru na Palestince koji beže nakon što su bacili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kamenicu ili zapaljivu bombu.

Nakon sastanka sa nekoliko ministara i šefova bezbednosti, na kome se diskutovalo o povećanju broja takvih incidenata u Jerusalimu i na okupiranoj Zapadnoj obali, Netanijahu je sugerisao da bi se pravila mogla pooštriti.

"Pošto sudski sistem nalazi da je teško baviti se maloletnicima koji bacaju kamenice, promena naredbi o otvaranju vatre prema onima koji bacaju kamenice i zapaljive bombe će se ispitati", navedeno je u saopštenju Netanijahuovog kabineta.

Netanijahu je na tom sastanku rekao da je politika njegove vlade "nula tolerancije prema onima koji bacaju kamenice i nula tolerancije prema teroru". Vasel Abu Jusef, član izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), kritikovao je potencijalnu novu politiku.

“Ta desničarska izraelska fanatična vlada sprovodi svoju kriminalnu politiku da ubije Palestince. Ta nova pravila će značiti više eskalacije, ubijanja i zločina protiv našeg naroda", upozorio je on, kako prenosi Rojters.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori su doživeli krah pre više od godinu dana i mada nasilje na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu još nije na nivou ranijih palestinskih ustanaka, pojačani su napadi na vojsku kamenicama, što se smatra simbolom palestinskog otpora izraelskoj okupaciji.

Iako bi oštrije akcije protiv Palestinaca izazvale međunarodnu zabrinutost, vlada Netanijahua je suočena s pozivima jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali da zaustavi nasilje.

Ti pozivi su učestali nakon sto je prošle nedelje objavljen video snimak izraelskog vojnika kako ga tuku i grizu rođake palestinskog dečaka, koga je vojnik pokušao da uhapsi, jer je navodno bacao kamenice.

Na izraelskim društvenim mrežama mnogi su se pitali zašto im vojnik nije uzvratio, pa čak i zašto nije upotrebio automatsku pušku.

U julu je izraelski parlament uveo strožije kazne od 20 godina u zatvoru za ljude koji bacaju kamenice na vozila nakon talasa palestinskih protesta u istočnom Jerusalimu. Takve kazne, međutim, nisu izrečene otkako su uvedene i one se ne odnose na okupiranu Zapadnu obalu, gde vlada vojni zakon.

Izraelska organizacija za ljudska prava Becelem navela je imena 12 palestinskih maloletnika koje su izraelske snage ubile tokom protesta i sukoba na Zapadnoj obali 2014. godine.

U najmanje četiri takva incidenta Izrael je rekao da su mladi bacali kamenice ili zapaljive bombe, navela je ta organizacija. Od 2011. troje Izraelaca, uključujući bebu i devojčicu, ubijeno je na Zapadnoj obali kada su bačene kamence u vozilama u kojima su bili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.