Izrael kažnjava Palestince

Izvor: B92, 10.Apr.2014, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael kažnjava Palestince

Tel Aviv -- Izraelska vlada je odlučila da obustavi transfer novca od poreza koji ubira u ime Palestinske uprave, izjavio je jedan izraelski zvaničnik.

Ova odluka je do sada najoštrija sankcija koju je Izrael uveo od izbijanja krize u mirovnim pregovorima sa Palestincima, jer bi mogla da ih liši mesecno po najmanje 100 miliona dolara. Zbog toga neće moći da isplaćuju plate za desetine hiljada zaposlenih.

Palestinci inače duguju stotine miliona dolara izraelskim kompanijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za struju, energiju i druge usluge. Ime zvaničnika koji je to izjavio nije objavljeno, jer nema ovlašćenje da govori javno. On je objasnio da će Izrael odbiti palesitnski dug od mesečnog transfera novca od poreza, kako je preneo Asošijeted pres.

Međutim, nije jasno da li će Izrael zadržati svih 100 miliona dolara mesečno. Na osnovu privremenih mirovnih sporazuma, Izrael ubira poreze u ime Palestinaca. Bez tog novca Palestinska uprava ne može da plati svoje zaposlene.

Kriza u pregovorima kulminirala je krajem marta, kada je Izrael odložio oslobađanje četvrte, finalne grupe od 26 palestinskih zatvorenika. Izrael je njihovo oslobađanje uslovio pristankom Palestinaca da se pregovori nastave posle isteka prvobitnog roka za postizanje sporazuma, krajem aprila.

Palestinci nisu hteli da se na to obavežu dok Izrael ne pusti zatvorenike. Potom su i jedna i druga strana preduzele još negativnih mera. Izrael je najavio izgradnju preko 700 novih stambenih jedinica za Jevreje u istočnom, anektiranom Jerusalimu. Palestinci su tražili da se pridruže 15 međunarodnih sporazuma, iako su obećali da to neće činiti dok traju pregovori.

Državni sekretar SAD Džon Keri, koji je doprineo obnovi pregovora najavio je tada da će Vašington razmotriti svoju ulogu u mirovnom procesu, ali je i dalje isticao da pregovori nisu propali i da obe strane žele da ih nastave.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael kažnjava Palestince

Izvor: Akter, 10.Apr.2014

Izraelska vlada je odlučila da obustavi transfer novca od poreza koji ubira u ime Palestinske uprave, izjavio je jedan izraelski zvaničnik

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.