Izložba hrvatskog vajara inspirisana istorijom NOB

Izvor: Blic, 27.Nov.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba hrvatskog vajara inspirisana istorijom NOB

U Muzeju istorije Jugoslavije u petak, 29. novembra, biće otvorena izložba hrvatskog vajara Ivana Fijolića "Neo N.O.B", koja je inspirisana istorijom Narodnoosloodilačke borbe.

Fijolićevi radovi predstavljaju reakciju protiv uništavanja partizanskih spomenika u poslednje dve decenije u Hrvatskoj i protiv zanemarivanja i potiskivanja važnog dela istorije i umetničke baštine.

Novi ciklus radova "Neo N.O.B" je najveća samostalna Fijolićeva izložba koja objedinjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sedam monumentalnih skulptura inspirisanih istorijom narodnooslobodilacke borbe i spomenicima koji su formirali vizuelni jezik ideologije jedne generacije.

Radove koji će biti izloženi karakteriše spoj humora i pop kulture, od kojih umetnik gradi univerzalno prepoznatljiv jezik.

- Umetnik je tražio heroje u prošlosti i sadašnjosti, kako bi ispričao priču socijalističkih skulptura u postsocijalističkoj državi, a pronasao ih je u nesvakidašnjem nizu popularnih ikona među kojima su Silvester Stalone, Boško Buha, Elvis Prisli, Tito i Jovanka Broz - piše u saopštenju.

Fijolić (37) je rođen u Zagreb i danas je jedan je od najprepoznatljivih umetnika mlađe generacije. Pretezno radi skulpture i do sada je izlagao na oko 30 grupnih i 23 samostalne izložbe u Hrvatskoj i u svetu.

Izložbu, koja će biti otvorena do 12. januara 2014. godine, organizuju Muzej istorije Jugoslavije i kuća umetnosti Lauba iz Zagreba.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Izložba vajara Ivana Fijolića "NEO N.O.B." u Muzeju istorije Jugoslavije

Izvor: NaDlanu.com, 28.Nov.2013, 13:31

Svečano otvaranje izložbe 29. novembra, u 18 časova, (nekadašnji Dan Republike), u Muzeju istorije Jugoslavije (Muzej 25. maj, Botićeva 6)...Izložba će biti otvorena od 29. novembra 2013. do 12. januara 2014., svakoga dana osim ponedeljka, od 10 do 18 časova. Na otvaranju će se, pored umetnika...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.