Izvor: Danas, 03.Avg.2015, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja garaže kod Studentskog parka

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će "Parking servis" sopstvenim sredstvima graditi podzemnu garažu na Studentskom trgu, kapaciteta 750 parking mesta. Prema njegovima rečima "Parking servis" je veoma profitabilmo preduzeće, a izgradnja garaže kod Studentskog parka zajedno sa izgradnjom dodatnih spratova na garaži na Obilićevom vencu treba da reši problem nedostatka 5.000 parking mesta.

                 

"Raspisana je javna nabavka za >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << projektanta za ovu investiciju vrednu čak deset miliona evra, a očekuje da taj posao bude završen do kraja ove godine kako bi gradnja mogla da počne sledeće. Takođe, raspisana je i javna nabavka za projektovanje dodatnih spratova na garaži Obilićev venac, koja je najopterećenija u gradu, sa 220 novih parking mesta, istakao je Vesić."

Prema njegovim rečima centar grada polako postaje pešačka zona, a u narednih nekoliko godina planirano je zatvaranje poteza između Zelenog venca, Braće Jugovića, Trga republike i Pariske ulice. Jedna od obaveza grada jeste da zbog toga ljudima omogući dovoljno parking mesta.

Gradski menadžer je najavio i da je izvesno da će se u Beogradu graditi nove garaže putem javno-privatnog partnerstva, a "Parking servis" već ima spremnih šesnaest lokacija. Tako su planirane i garaže ispod Trga republike, s leve strane nakon Brankovog mosta i u Pariskoj ulici. U međuvremenu kako bi se ublažio hroničan problem nedostatka parking mesta u Bloku 42 je uveden novi način plaćanja. Na parkiralištu ne postoje više rampe, a usluga se plaća slanjem sms poruka.

Direktor "Parking servisa" Andrija Čupković je precizirao da je parkiralište u Bloku 42 bilo specifično zbog velikih gužvi na ulaznim i izlaznim rampama i nekonfornosti."

" Cena je bila 150 dinara po započetom satu, a sada je 50 dinara. Prvih petnaest minuta je besplatno za sve one koji bi da se nakratko parkiraju. Time se rešava i dosadašnji problem ostavljanja vozila u bulevaru ispred parkirališta, što je ranije bila praksa i čime je ugrožavana bezbednost u saobraćaju " istakao je Čupković.

Ukoliko građani zaborave da plate parking, cena dnevne karte je 1.200 dinara, a ako je plate u roku od osam dana unanjuje se za pedeset odsto i iznosi šeststo dinara, precizirao je Čupković.

U planu je da se po istom principu plaćanje uvede i na parkiralištu u Savamali, čija je izgradnja u toku. Novi sistem plaćanja, je uveden još i na parkiralištu "Vidin kapija". Novina koju će ovo preduzeće zajedno sa gradom pokušati da uvede jeste postavljanje displeja sa informacijama koliko ima slobodnih parking mesta u određenim ulicama. Kako je istakao Vesić, analize pokazuju da naši vozači dnevno gube četrdeset minuta u centru grada tražeći slobodno parking mesto. Ovo nije jeftino, rekao je Vesić, i dodao da će za početak "Parking servis" uraditi pilot projekat za nekoliko najfrekventnijih ulica u centru grada."

Park

Pre više od tri meseca građani su protestovali zbog seče stabala u Studentskom parku

smatrajući da je to uvod u izgradnju podzemne garaže kod Studentskog parka i da će time biti oštećen sam park. Gradski mendažer Goran Vesić je tada obećao da izgradnja garaže neće narušiti izgled Studentskog parka

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.