Iz vlasti i dalje uzdržani komentari na referendum u RS

Izvor: N1 televizija, 27.Sep.2016, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz vlasti i dalje uzdržani komentari na referendum u RS

Za razliku od reakcije predsednika Srbije na poteze nakon referenduma u Republici Srpskoj, iz Vlade Srbije i dalje uzdržani komentari. Milorad Dodik spreman je da se odazove na poziv Tužilaštva BIH za saslušanje, ali samo na teritoriji RS-a. U Sarajevo neće da ide, kako tvrdi zbog izjave Bakira Izetbegovića da će završiti kao Sadam Husein.

Na tu Izetbegovićevu izjavu reagovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji traži dodatno objašnjenje.

Tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Bosne i Herecegovine vidi ga kao glavnog krivca za organizaiju referenduma i suprostavljanje odlukama ustavnog suda te zemlje. Na poziv za saslusanje MIlorad Dodik spreman je da odgovori, ali kaže:

„U Sarajevo sigurno neću ići, ako oni misle da me uhapse, privedu, to je njihov način, ja sam spreman na saradnju ali nisam spreman da rizikujem život“.

„Kada je bio iskren: kada je rekao da rata u BiH neće biti ili kada predviđa da će Milorad Dodik posle vojne intervencije da bude mučen, ponižavan i ubijen. Ko će to, po njegovom mišljenju, da uradi? Dodik se koristi demokratskim principom da ostvari svoje ideje, koje sredstvo bi Izetbegović koristio da ostvari svoj naum o ubistvu jednog predsednika?“, zapitao je Nikolić.

 Za razliku od ovakve polemike predsednika Nikolića sa zvaničnicima BIH, premijer Srbije je uzdržan i poziva na smirivanje tenizija, a evropske zvaničnike upozorava da su napetosti na Balkanu na najopsanijem nivou jos od kraja ratova devedesetih godina:

„Sada je između nas više mržnje nego pre 21 godine. Svuda se oseća. Rekao sam to Dodiku, Sarajevu, svima. Vremena ponestaje: moramo brzo našim narodima ponuditi svetliju budućnost, inače će ići ka međusobnim sukobima i represalijama“.

Da ne dižu tenzije - čini se da su takve instrukcije od premijera dobili i članovi njegovog kabineta. Zato su o Dodiku i Bosni uglavnom su bez komentara:

„O visokoj politici ja bih ostavila premijeru koji se vrlo jasno juče izrazio kao što smo bili jasni i u vezi referenduma“, kazala je Zorana Mihajlović, a na pitanje da li to znači da Dodika neće podržati ni sada ona kaže da uopšte ne bi to komentarisala dalje.

Da se u Bosni tenzije ne smiruju dokaz je i nova najava Milorada Dodika. Od Ustavnog suda BiH tražiće ocenu ustavnosti Zakona o 1. martu kao Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, sa istom argumentacijom kojom je taj sud osporio 9. januar, Dan RS-a.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Uprkos trenjima zbog referenduma, Beograd uzdržan

Izvor: N1 televizija, 27.Sep.2016

Za razliku od reakcije predsednika Srbije na poteze nakon referenduma u Republici Srpskoj, iz Vlade Srbije i dalje uzdržani komentari...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.