Istorijske fotografije Plutona

Izvor: VOA, 16.Jul.2015, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijske fotografije Plutona

Američka svemirska agencija izbacila je nove fotografije Plutona poslate sa sonde koja je u utorak proletela pored patuljaste planete.

Letelica „Novi horizonti“ putovala je gotovo čitavu deceniju i prešla skoro 5 milijardi kilometara kroz naš Sunčev sistem kako bi se što više približila Plutonu. Istorijske fotografije visoke rezolucije pomoći će naučnicima da bolje razumenu kako je nastao Sunčev sistem, a možda i kako se razvijao život na našoj planeti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << />
Svemirska sonda “Novi horizonti” napravila je fotografije Plutona izbliza dok je proletala pored njega brzinom od skoro 50 hiljada kilometara na sat. NASA-ini naučnici kažu da fotografije otkrivaju informacije sa ivice Sunčevog sistema, koje do sada nisu bile dostupne.

“Pronašli smo da su barem neki delovi Plutona vrlo mladi. Na njima nema kratera koji se obično nalaze na starijim površinama. Dakle Pluton je aktivan iznutra – i stvara pejzaže procesima koje još ne razumemo”, kaže Džon Spenser iz NASA-e.

Svemirska letelica poslala je najuzbudljivije snimke Plutona i pre nego što se našla u njegovoj blizini u utorak. Nove fotografije izbliza jasnije pokazuju neke delove koji su do sada bili mutni, poput tzv. srca planete. Naučnici u NASA-i kažu da nisu očekivali da Plutonova topografija budu planine i voda.

Te planine se uzdižu sa relavitno ravnog terena, što je takođe iznenađujuće, jer smo mislili da ima više kratera u tom delu, i preko čitave stvari. Ali planine koje idu i do skoro 3 i po hiljade metara u vis, to je jednostavno zapanjujuće”, navodi naučnica Keti Olkin.

Naučnici takođe kažu da će im trebati više od godinu dana da detaljno ispitaju ove snimke, ali ono što su videli u prvih nekoliko sati, već je promenilo dosadašnju predstavu o Plutonu.

Tim misije “Novi horizonti” je oduševljen što letelica nije oštećena u eventualnim sudarima sa mesecima oko Plutona. Fotografije iz blizine najvećeg Plutnovog meseca, Harona, takođe su otkrile neke iznenađujuće podatke.

“Pogledali smo Haron i otkrili – o, pa ova stvar nema dovoljno kratera na sebi. Mora da ih je bilo u skorijoj prošlosti. Ovaj majušni svet, veličine Teksasa, ima kanjone duže nego Veliki kanjon Kolorada, koji su nastali tektonskim pomeranjima”, ističe glavni istraživač Alan Stern.

Amerika je prva zemlja koja je stigla do Plutona, što znači da je sada posetila svaku planetu u našem Sunčevom sistemu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.