Iran: Radi postrojenje za uranijum

Izvor: B92, 23.Avg.2014, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Radi postrojenje za uranijum

Iranska agencija IRNA objavila da je u Iranu pušteno u rad postrojenje za preradu uranijuma u materijal koji može da se koristi samo za rad nuklearnih reaktora.

Direktor iranske Agencije za nuklearnu energiju Ali Akbar Salehi je naveo da je puštanje u rad postrojenja deo privremenog sporazuma o spornom iranskom nuklearnom programu, kojeg je Islamska republika postigla sa svetskim silama, navela je IRNA, a prenela agencija AP.

Salehi je naveo da će se u postrojenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preradjivati uranijum heksafluorid, koji se može koristiti za proizvodnju atomskog oružja, u uranijum dioksid, čija je jedina namena da se koristi za rad nuklearnih reaktora.

Iran i svetske sile trenutno vode pregovore o konačnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu, a privremeni sporazum postignut je u novembru prošle godine.

Iran neće dozvoliti nuklearnim inspektorima UN pristup vojnoj bazi Parčin, nedaleko od Teherana, što oni traže još od 2005. godine, saopštio je danas iranski ministar odbrane Hosein Degan.

Do ministrovog saopštenja dolazi samo dva dana pre isteka roka za iranski odgovor na optužbe da njegov nuklearni program ima i vojnu dimenziju, prenosi AFP.

Direktor Medjunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Jukija Amano je u junu izjavio kako je dostupnost Parčina nuklearnim inspektorima od ključnog značaja da bi eventualno mogao da se potvrdi mirnodopski karakter iranskog nuklearnog programa.

Amano je napomenuo da satelitski snimci od februara ove godine do juna ukazuju da se u dotičnoj bazi nastavlja aktivnost koja je odranije ocenjena kao sumnjiva i da je nužno da inspektori IAEA dobiju pristup i ljudima koji tamo rade i tamošnjim dokumentima.

Postoje sumnje da u ovoj bazi Iranci rade na razvijanju sofisticiranog eksploziva koji može da se koristi za detonaciju nuklearnih bojevih

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iran: Otvoreno postrojenje za preradu uranijuma

Izvor: Blic, 23.Avg.2014

Iranska državna novinska agencija IRNA danas je objavila da je u toj zemlji pušteno u rad postrojenje za preradu uranijuma u takav materijal koji može da se koristi samo za rad nuklearnih reaktora...Direktor iranske Agencije za nuklearnu energiju Ali Akbar Salehi je naveo da je puštanje u rad postrojenja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.