Investitori beže zbog loše poslovne politike

Izvor: Blic, 21.Mar.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investitori beže zbog loše poslovne politike

BEOGRAD - Prema poslednjem istraživanju Svetskog ekonomskog foruma o konkuretnosti zemalja, BiH je na 41. mestu u Evropi, a iza nje je samo Moldavija. Ocenjivali su se održivost životne sredine, propisi, sigurnost, zdravlje, higijena, infrastruktura, vazdušni i kopneni saobraćaj, prirodni resursi, sposobnost radne snage, obrazovanje, afiniteti za turizam. BiH je po svim pitanjima na samom dnu lestvice, a bolje su sve komšijske zemlje.

Najlošiju ocenu imamo iz oblasti vazdušnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saobraćaja, a to ne treba da čudi jer, od četiri aerodroma, redovno radi jedino sarajevski. Zamera nam se i loša poslovna politika, pa strani investitori prosto beže od nas. Zabrinjavajuće je, bar prema ovim istraživanjima, što domaće stanovništvo i nije baš prijateljski naklonjeno prema strancima.

- To je faktičko stanje! To nije opomena, već realnost! Ovakva ocena je samo slika onoga kako mi doživljavljamo i sprovodimo reforme. Eto, prošle godine, primera radi, imali smo priču o bezviznom režimu i morali smo 230 uslova da ispunimo, pa smo se natezali i ispunili 180 uslova! Tek u poslednja tri meseca, kada smo došli do zida, ispunili smo i preostale zahteve za bezvizni režim. To je samo pokazatelj da veoma sporo idemo napred - upozorava sociolog Ljubiša Rokić.

Loš i turizam

Turistički radnici već godinama kažu da rade sve na poboljšanju ponude i uslova, a ni u tom segmentu BiH nije dobila zavidnu ocenu - loši hoteli, a nedostaju i smeštajni kapaciteti. Međutim, sve to nije dovoljno da se konačno počne ozbiljnije razmišljati o ulaganjima u turizam. Zasad nadležno ministarstvo u RS za svoj najuspešniji turistički proizvod 2010. smatraju dolazak generalnog sekretara Svetske turističke organizacije Taleba Rifaia, i to na Jahorinu!

On tvrdi da je BiH nesigurna za strana ulaganja kako zbog kapitala, ali i zbog nerešenih propisa. - Uspešnost neke zemlje se meri po pravnim propisima i tome koliko se ona poštuju, kao i po tome koliko su jake institucije sistema. Možemo da tvrdimo da imamo snažne institucije sistema, ali sve je to labilno. Koliko nam samo treba da se formira vlast? O čemu, onda, drugom da pričamo? Sve to udaljava investitore - kaže Rokić.

I ekonomista u „Swot" Saša Grabovac poručuje da smo na samom dnu u Evropi zbog složenog uređenja zemlje i političkih neslaganja, ali tvrdi da ni to nije opravdanje.

On kaže da bi se mnogo toga moglo uraditi i na entitetskom i lokalnom nivou kako bi se privukli strani investitori.

- Deklarativno se trudimo da nešto promenimo, ali mora se postaviti neki rok. Ovakva rang-lista bi trebalo da posluži kao opomena. Tada bismo mogli da podvučemo crtu i da kažemo da li se zaista radi - kaže Grabovac.

On, međutim, ne misli da se u BiH baš ništa ne radi na popravljanju imidža, ali je očito da mnoge zemlje, posebno komšije, to rade mnogo bolje od BiH.

Najbolji Švajcarci

Kada je reč o konkuretnosti u Evropi, BiH je na samom evropskom dnu, dok smo u svetu, od 139 zemalja, na 97. mestu. Celokupna ocena za BiH je 3,6 od maksimalne sedmice. Od BiH su bolje sve zemlje u regionu, pa je Srbija, na 38. mestu, a Hrvatska i Crna Gora na 24, odnosno na 25. mestu. Najbolje plasirane zemlje su Švajcarka, Nemačka i Francuska!

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Investitori bježe zbog loše poslovne politike

Izvor: Capital.ba, 21.Mar.2011

BANJALUKA,  Prema posljednjem istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma o konkuretnosti zemalja, BiH je na 41. mjestu u Evropi, a iza nje je samo Moldavija. Ocjenjivali su se održivost životne sredine, propisi, sigurnost, zdravlje, higijena, infrastruktura, vazdušni i kopneni saobraćaj, prirodni...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.