Indonezija: Erupcija vulkana, zatvoreni aerodromi

Izvor: B92, 10.Jul.2015, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indonezija: Erupcija vulkana, zatvoreni aerodromi

Zatvoreno je pet aerodroma, uključujući aerodrom na popularnoj turističkoj destinaciji, Baliju, zbog erupcije vulkana, saopštili su zvaničnici.

Vulkan Raung na istoku Jave izbacuje pepeo u vazduh skoro nedelju dana zbog čega je smanjena vidljivost na aerodromu Denpasar na Baliju.

Već dva dana su mnogi letovi između Balija i Australije otkazani, rekli su zvaničnici za vazdušni saobraćaj.

Na vrhuncu sezone otkazano je približno 250 letova, što je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omelo u putovanju hiljade turista, navodi AFP.

Novinar francuske agencije procenjuje da je približno hiljadu ljudi "zaglavljeno" na aerodromu "Ngura Rai" na Baliju, pokušavajući da dobije preciznije informacije.

Putnici sede u čekaonici ili spavaju na podu, a više stotina njih smestilo se na travnjak ispred te vazdušne luke, izveštava AFP.

Zbog pepela, otkazano je do sada 160 domaćih i 170 međunarodnih letova.

Stručnjaci predviđaju da bi izbacivanje pepela, koje je počelo krajem juna, moglo da potraje nekoliko sedmica.

Vlasti saopštavaju da nema potrebe za evakuacijom stanovništva u oblasti vulkana, koji se nalazi na 3.300 metara nadmorske visine.

Indonezija se nalazi u "Vatrenom pojasu Pacifika", zoni seizmičke aktivnosti koja okružuje Tihi okean, sa približno 130 aktivnih vulkana, podseća AFP.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pet aerodroma zatvoreno zbog vulkanskog pepela sa Jave

Izvor: RTS, 10.Jul.2015

Zbog vulkanskog pepela koji izbacuje vulkan Raung na istoku ostrva Java, indonežanske vlasti naložile su zatvaranje pet aerodroma, uključujući aerodrom "Denpasar" na ostrvu Bali. Vlasti saopštavaju da nema potrebe za evakuacijom stanovništva u oblasti vulkana. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.