Igor Jovović novi crnogorski ambasador

Izvor: RTS, 10.Sep.2009, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igor Jovović novi crnogorski ambasador

Predsednik Boris Tadić dao je saglasnost za imenovanje Igora Jovovića na mesto ambasadora Crne Gore u Srbiji. Crna Gora nije imala ambasadora pošto je Srbija prethodnoj ambasadorki uskratila gostoprimstvo nakon što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova.

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore dobilo je obaveštenje od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da je predsednik Boris Tadić dao saglasnost za imenovanje Igora Jovovića na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji, a informacija o tome objavljena je na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore.

Tadićevu sglasnost na imenovanje Jovovića potvrdio je ranije danas crnogorski predsednik Filip Vujanović u izjavi za Radio Crne Gore.

Saglasnost predsednika Tadića na imenovanje Jovovića za ambasadora zvanične Podgorice u Beogradu došlo je nakon niza medijskih špekulacija da mu Srbija neće dati agreman zbog navodnog nedoličnog ponašanja u diplomatskoj službi u ranijem periodu.

Jovović je bio ambasador Srbije i Crne Gore u Etiopiji i u Helsinkiju.

Zvanična Podgorica nema ambasadora u Beogradu od početka oktobra prošle godine kada je Minstarstvo inostranih poslova Srbije uskratilo gostoprimstvo tadašnjoj ambasadorki Anki Vojvodić, nakon što je Crna Gora priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Crna Gora je Kosovo priznala dan nakon što je to pitanje u Savetu bezbednosti UN dato u nadležnost Međunarodnom sudu pravde.

Biografija

Igor Jovović je rođen je 5. decembra 1950. godine u Novoj Gorici, u Sloveniji gde je njegov otac bio na službi kao vojno lice. Gimnaziju i ekonomski fakultet je završio u Podgorici, tadašnjem Titogradu.

Sa 24 godine je postao predsednik Saveza socijalističke omladine Titograda.

Jovović je dve godine, 1977. i 1978. bio predsednik omladine Crne Gore, a od 1980. do 1984. bio je asistent na Pravnom fakultetu u Titogradu.

Kao dobitnik Fulbrajtove stipendije boravio je na postdiplomskim studijama u SAD, na univerzitetu u Ilinoisu.

Diplomatsku karijeru započeo je sredinom osamdesetih godina prošlog veka kao pomoćnik predsednika republičkog komiteta za odnose za inostranstvom Crne Gore.

Bio je ambasador SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore u Etiopiji od 1990. do 1998. godine i u Helsinkiju od 2003. do 2006. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi crnogorski ambasador dobio Tadićevu saglasnost

Izvor: EMportal, 10.Sep.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić dao je saglasnost za imenovanje Igora Jovovića na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Srbiji.

Nastavak na EMportal...

Jovović ambasador Crne Gore u Srbiji

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić dao je saglasnost za imenovanje Igora Jovovića na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Srbiji. Jovović je u dva mandata bio ambasador SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, prvo u Etiopiji od 1990. do 1998. godine, a zatim u Helsinkiju od...

Nastavak na Radio 021...

Ambasador Crne Gore dobio agreman

Izvor: S media, 10.Sep.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić dao je agreman za imenovanje Igora Jovovića za novog ambasadora Crne Gore u Srbiji. ..Jovović ima dugu diplomatsku karijeru, tokom koje je u dva mandata bio ambasador SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, u Etiopiji od 1990. do 1998. godine...On je predstavljao...

Nastavak na S media...

Ambasador CG dobio agreman, ništa od konzulata

Izvor: Mondo, 10.Sep.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić dao je saglasnost za imenovanje Igora Jovovića na dužnost ambasadora Crne Gore u Srbiji, dok je Podgorica odbila zahtev Srbije za otvaranje tri konzulata u toj zemlji.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.