ID likvidirala 300 zatvorenika

Izvor: B92, 02.Maj.2015, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ID likvidirala 300 zatvorenika

Islamska država je likvidirala nekoliko stotina pripadnika jazidske verske manjine zapadno od Mosula, navode jazidski i irački zvaničnici, a prenosi BBC.

U saopštenju Jazidske progresivne partije se navodi da je 300 zatvorenika ubijeno u petak u Tal Afar distriktu u blizini grada.

Irački potpredsednik Osama Al Nujaifi opisao je navode o tim ubistvima kao “užasne i varvarske”.

Nekoliko hiljada članova Jazida zarobljeno je prošle godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Nije jasno na koji način su likvidirani ili zašto se to desilo baš sada, navodi urednik BBC-a za Bliski istok Alan Džonston.

Prema nekim izveštajnima, ID većinu zarobljenih drži u Mosulu, svom glavnom uporištu.

Jazide, manjinu čija religija uključuje elemente nekoliko različitih religija, Islamska država takođe smatra za grešnike.

Nekoliko stotina muškaraca je do sada ubijeno, dok su neke žene ostavljane u životu kako bi bile seksualne robinje, navodi BBC.

Progresivna partija Jazida osudila je “užasan zločin” i pozvala iračke snage da oslobode one koje ID i dalje drži zarobljene, navode lokalni mediji.

U januaru, ID je pustila na slobodu oko 200 uglavnom starijih Jizida.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Irak: IS ubila 300 Jazida

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Maj.2015, 09:27

Jazidska Partija progresa saopćila je da su militanti Islamske države ubili 300 zarobljenih Jazida u iračkoj oblasti Tal Afar, zapadno od Mosula...Irački potpredsjednik Osama al Nudžaifi opisao je izvještaje o smrti kao užasne i varvarske, prenosi BBC, dodajući da je hiljade članova te manjinske...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.