I Srbija večeras u mraku

Izvor: B92, 28.Mar.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Srbija večeras u mraku

Više od 7.000 gradova sveta, među kojima su i gradovi iz Srbije, ugasiće uličnu rasvetu u isto vreme u 20.30 časova u okviru akcije “Sat za našu planetu”.

Akciju, u kojoj učetstvuju gradovi iz 150 zemalja, organizuje Svetski fond za prirodu (WWF).

WWF Srbija navodi da će u Srbiji koja se akciji priključuje po sedmi put, učestvovati oko 80 gradova i opština, više od 170 škola i više od 100 nevladinih organizacija, kao i 40 preduzeća.

Akcija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove godine pod sloganom "Promeni klimatske promene", održava se po deveti put, uz učešće više od 150 zemalja sa više stotina miliona ljudi.

Cilj je podstaći ljude da troše manje resursa da bi se ublažile klimatske promene i smanjila emisija zagađujućih gasova, a povećala energetska efikasnost.

Centralne manifestacije u Srbiji su od 20.30 do 21.30 na beogradskom Trgu Republike, na Trgu slobode u Novom Sadu i na Niškom keju.

Na jedan sat biće isključena dekorativno osvetljenje spomenika i zgrada, objekata pojedinih preduzeća i ustanova širom Srbije.

U Beogradu će tako tokom "Sata za našu planetu" biti isključena rasveta Kalemegdanske tvrđave, četiri mosta na Savi, Skupštine grada i drugih državnih zdanja, Hrama Svetog Save i drugih crkava, Trga Republike, zgrada muzeja.

Najavljeno je da će na Trgu Republike biti priređena izložba u mraku pod nazivom "Isključi svetlo, osvetli problem", a nastupiće dečiji hor "Kolibri".

Simbolično jednočasovno isključenje osvetljenja je prvi put organizovano 2007. godine u Sidneju, uz učešće 2,2 miliona ljudi, kao upozorenje na preveliku i nekontrolisanu potrošnju prirodnih resursa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.