I SANU žrtva nameštaljke o Ćosiću i Nobelu

Izvor: Blic, 06.Okt.2011, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I SANU žrtva nameštaljke o Ćosiću i "Nobelu"

Lažna vest o Dorbici Ćosiću kao dobitniku Nobelove nagrade za književnost preneli su mnogi mediji kao pravu, a u jednom trenutku su novinari beogradskih redakcija dobili saopštenje koje je potpisano sa "Srpska akademija nauka i umetnosti" u kojem se izražava oduševljenje radosnom "vešću". Ispostavilo se, međutim, da je i to saopštenje bilo lažno...

Sa adrese sanu.bg.ac.rs@gmail.com stiglo je saopštenje čiji sadržaj prenosimo u celini:

Poštovani,
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Obaveštavamo Vas da je gospodin Dobrica Ćosić, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2011. godinu.





Lažna vest o Dobrici Ćosiću kao dobitniku Nobelove nagrade objavljena je danas

Vest o dodeli nagrade primili smo rano jutros od sekretara Švedske kraljevske akademije nauka.

Saopštenje Komiteta za dodelu Nobelove nagrade možete videti na sledećoj adresi: http://www.nobelprizeliterature.org/



Srpska akademija nauka i umetnosti i ovom prilikom izražava svoju spremnost da se svesrdno i celokupnim svojim snagama založi na sudbonosnim zadacima i istorijskim nalozima još jednog srpskog nobelovca Dobrice Ćosića.


Pravi dobitnik Nobelove nargade je švedski pesnik Tomas Transtremer

Predstavnici za medije SANU rekli su, međutim, da je reč o lažnom saopštenju poslatom s nepoznate adrese otvorene na "gmail" nalogu.

Osim toga, sumnjivo je odmah bilo da je ovo saopštenje poslato oko 11.30 časova, tačno u vreme kada su na društvenoj mreži Tviter prvi put puštene lažne vesti o Ćosiću kao laureatu najveće književne nagrade sveta.

SANU će se ovim povodom uskoro oglasiti posebnim saopštenjem.

Povezane vesti: Objavljena lažna vest da je Dobrica Ćosić dobitnik Nobelove nagrade Ćosić: Nisam vam ja za Nobela Dobrica Ćosić i zvanično kandidat za Nobela Dobitnici Nobelove nagrade za književnost od 1945.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SANU nije čestitala Ćosiću Nobelovu nagradu

Izvor: Medijski istraživački centar, 06.Okt.2011

Srpska akademija nauke i umetnosti (SANU) demantovala je da je uputila čestitku piscu Dobrici Ćosiću povodom lažne vesti da je danas dobio Nobelovu nagradu za književnost.. Mediji u Srbiji dobili su navodnu čestitku Srpske akademije nauka i umetnosti, sa adrese slične pravoj adresi SANU.. U tom...

Nastavak na Medijski istraživački centar...

Pometnja zbog navodnog Nobela Ćosiću

Izvor: SEEcult.org, 06.Okt.2011

Lažna vest o dodeli Nobelove nagrade za književnost srpskom piscu i akademiku Dobrici Ćosiću, koja se pojavila 6. oktobra na internetu par sati uoči zvaničnog proglasenja laureata, prevarila je i neke domaće i strane medije. Mnogi su izvestili potom i o laznoj dojavi. Srpska akademija nauka i...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.