Hrvatski Sabor ratifikovao sporazum sa Slovenijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2009, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski Sabor ratifikovao sporazum sa Slovenijom

ZAGREB - Hrvatski parlament ratifikovao je danas arbitražni pogranični sporazum sa Slovenijom.

Podršku sporazumu, koji su 4. novembra u Stokholmu potpisali premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor, dala je i opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP).

Bez podrške poslanike te stranke, Sporazum u Saboru nije mogao da dobije neophodnu dvotrećinsku podršku. Za SDP je bio sporan kriterijum za izbor arbitražnih sudija.

Kako je objasnio poslanik SDP Neven Mimica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nakon nedavnog razgovora predstavnika te partije s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom SDP je dobio uveravanja da će kriterijum za izbor arbitara biti kompetentnost, nezavisnost i nepristrasnost, pa je stranka odlučila da podrži potvrđivanje sporazuma.

Odbor za evropske integracije i Nacionalni odbor za praćenje pregovora Hrvatske i Evropske unije u četvrtak su jednoglasno podržali arbitražni sporazum.

Slovenija, koja je blokirala pristupne pregovore Hrvatske sa EU zbog nerešenih pograničnih pitanja održaće početkom iduće godine referendum o sporazumu i moguće je da će ga ratifikovati u prvom kvartalu 2010. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sabor ratifikovao Arbitražni sporazum

Izvor: RTS, 20.Nov.2009

Za Arbitražni sporazum o razgraničenju sa Slovenijom glasalo 129 poslanika Hrvatskog sabora. "Granicu će utvrđivati međunarodno sudsko telo, pa se pitanje ulaska Hrvatske u EU razdvaja od graničnog pitanja", istakla premijerka Jadranka Kosor...Hrvatski Sabor je ratifikovao Arbitražni sporazum...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.