Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jul.2016, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji zbog izjava o Stepincu

ZAGREB - Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas protestnu notu Srbiji zbog, kako je navedeno, neprihvatljivih izjava srpskih zvaničnika o poništenju presude kardinalu Alojziju Stepincu, prenose hrvatski mediji, pozivajući se na saznanja u Ministarstvu.

Zagrebački sud poništio je presudu Stepincu kojom je 1946. godine osuđen na 16 godina zatvora zbog saradnje s ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Predsjednik Srbije Tomislav >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Nikolić ocijenio je da Hrvatska time "zatrpava jame u koje su ustaše pokapale Srbe" i rizikuje da ostane bez podrške civilizovanog svijeta, a premijer Aleksandar Vučić nazvao je Stepinca "jednim od ključnih ideologa najgore nacističke vlasti na evropskom tlu".

U Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske smatraju da se tim izjavama neprimjereno i revizionistički ocjenjuju Hrvatska i djelovanje njenih institucija, što predstavlja direktno miješanje u unutrašnja pitanja susjedne zemlje.

Iz Ministarstva ocjenjuju da takva retorika podstiče raspirivanje netrpeljivosti između dva naroda i udaljava Srbiju od prihvatanja evropskih vrijednosti i priključenja evropskoj porodici.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske pozvalo je zvaničnike Srbije da rade na jačanju dobrosusjedskih odnosa i da se "posvete racionalnom dijalogu o svim pitanjima važnim za odnose dviju zemalja", navode hrvatski mediji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.