Hrvatska protestuje zbog zakona u BiH

Izvor: RTS, 20.Jun.2009, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska protestuje zbog zakona u BiH

Povodom donošenja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, Hrvatska uputila protestnu notu ambasadi BiH u Zagrebu, u kojoj se ističe da je zakon direktno usmeren protiv slobodne trgovine sa Hrvatskom u okviru CEFTA sporazuma.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija uputilo je protestnu notu ambasadi Bosne i Hercegovine u Zagrebu povodom donošenja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

U noti se ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je ovaj zakon direktno usmeren protiv slobodne trgovine sa Republikom Hrvatskom u okviru Srednjeevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), saopštilo je hrvatsko ministarstvo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Inače, Hrvatska i Bosna i Hercegovina su vodile "trgovinski rat", koji je okončan krajem maja dogovorom u Sarajevu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske Božidar Penkretić dogovorili su se tada, da od 1. juna, između dve zemalja ponovo bude uspostavljena nesmetana trgovina živinom, ribom i govedinom.  

Trgovinski rat je ugrozio izvoz sa obe strane granice, jer je gotovo trećina ukupnog hrvatskog izvoza upravo u Bosnu i Hercegovinu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvajanje Zakona o zaštiti poljoprivrednih proizvoda ozbiljno pitanje

Izvor: Capital.ba, 19.Jun.2009, 15:25

SARAJEVO, Delegacija Evropske komisije u BiH smatra da je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA, koji je usvojio parlament BiH, suprotan obavezama BiH unutar Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je 'prolaz' za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, saopšteno...

Nastavak na Capital.ba...

Srpski izvoznici u velikom problemu

Izvor: Danas, 20.Jun.2009

Zakonom o zaštiti domaće proizvodnje unutar CEFTA sporazuma, koji je prekjuče usvojio parlament Bosne i Hercegovine, uvode se pune carine na uvoz više od 900 poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i Hrvatske, što može da pogorša privredne odnose sa BiH. Ako zakon bude zaista primenjen, srpski izvoznici...

Nastavak na Danas...

Protest Hrvatske

Izvor: Radio 021, 20.Jun.2009

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija uputilo je protestnu notu ambasadi Bosne i Hercegovine u Zagrebu povodom donošenja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.