Hristov put srpska nada

Izvor: Vesti-online.com, 02.Maj.2016, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hristov put srpska nada

Molitvenim svečanostima u hramovima i uz svečanu trpezu u domovima, pravoslavni Srbi su juče proslavili Vaskrs. Proslava je započeta ponoćnim bogosluženjima i litijama sa Blagodatnim ognjem donetim iz Jerusalima, a nastavljena jutarnjim liturgijama širom Srbije i regiona.

Patrijarh srpski Irinej sa ponoćne liturgije u hramu Svetog Save, gde je bio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i dan kasnije iz Saborne crkve, gde je držao praznično bogosluženje, pozvao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vernike da čuvaju svetinju porodice i žrtvuju se za bližnje, da ne pokleknu u nedaćama, jer istorija uči da se srpski narod u nevoljama uvek obnavljao i uzdizao.

Slično je vernicima rekao i episkop banjalučki Jefrem. Pre liturgije, u Banjaluci je organizovan doček Blagodatnog ognja. Plamen sa groba Isusa Hrista u Jerusalimu donesen je i na područje Mitropolije dabrobosanske, a ceremonija dočeka je organizovana ispred hrama na Sokocu.

Uz čestitke za praznik, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je na međusobno poštovanje, toleranciju i razumevanje.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u prepunom Sabornom hramu u Trebinju vernicima je poručio da je "Hristovo vaskrsenje naša jedina nada". Na drugoj strani, u Bijeljini, vladika Hrizostom poželeo je da Gospod svojim vaskrsenjem osvetli put Srbima kako treba da "žive životom vaskrsenja".

Vaskrs je svečano proslavljen i širom Eparhije dalmatinske. Episkop Fotije služio je u manastiru Krki, gde je posle liturgije pripremljena trpeza za sve prisutne.

U Banatskom Novom Selu kod Pančeva za Uskrs se redovno organizuje zajednička litija Srpske i Rumunske pravoslavne crkve. U selu u kome od njegovog nastanka zajedno žive Srbi i Rumuni, i crkve su jedna do druge.

- To je dirljivo, ne znam koju reč da upotrebim, ali sreća je kad se spajaju dva naroda iste vere. Nas ova pravoslavna vera spaja - rekao je protojerej Đorđe Janeš, starešina Rumunske pravoslavne crkve u Banatskom Novom Selu.

Svečano je bilo i u centralnoj Hrvatskoj. Uz prisustvo vernika Uskrs je proslavljen u Sabornom hramu Svetog Nikolaja u Karlovcu gde je vladika Gerasim poručio da vernici vaskrsenje treba da dožive "u srcu svome, u životu i biću svome".

Pravoslavni vernici proslavili su Uskrs i u Zagrebu. Liturgiju je služio mitropolit Porfirije u hramu Preobraženja Gospodnjega. -- Ko može da nas spreči da volimo Boga i sve naše sestre i braću - zapitao je Porfirije i rekao da je mržnja najveća tragedija.

Čelnik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović naglasio je da praznici u BiH "podsećaju na bogatstvo različitosti koje baštinimo, koje nas kroz uzajamno uvažavanje oplemenjuju".

- Uveren sam da će pravoslavni vernici, zajedno s pripadnicima drugih vera, u duhu solidarnosti i zajedništva dati doprinos izgradnji stabilnog društva, demokratske i uspešne Bosne i Hercegovine - naveo je Izetbegović.

Blagodatni oganj uveličao je praznovanje Vaskrsa i u Crnoj Gori. Sveti plamen je prvo stigao u manastir Dajbabe, a odatle u Saborni hram u Podgorici, gde je priređen vatromet. Mitropolit Amfilohije je sa sveštenstvom predvodio litiju oko hrama, a u besedi istakao da "nema ništa u Crnoj Gori što je sveto i čestito, a da nije zagrejano Blagodatnim ognjem".

- Daj Bože da se njime zapale srca sviju nas, a posebno onih kojima je Bog dopustio da danas upravljaju Crnom Gorom, da usmeravaju njene puteve. I da znaju oni da bez ovoga ognja jerusalimskoga, bez svetoga grada Jerusalima nema budućnosti ni sreće, ne samo Crnoj Gori nego ni Evropi čitavoj. Ako se ugasi taj oganj, onda se ugasila ljudska duša, izgubio se smisao ljudskoga života - poručio je mitropolit Amfilohije.

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije, gde je predat patrijarhu Irineju, koji ga je sa sveštenstvom podelio građanima.

Uz hiljade vernika, dočeku Blagodatnog ognja u Hramu Svetog Save prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Povorka na čelu sa patrijarhom Irinejom i predsednikom Nikolićem krenula je potom u ophod oko Hrama Svetog Save. Pored Nikolića, dočeku su prisustvovali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, ministar pravde Nikola Selaković i drugi zvaničnici.

Oganj je u Beograd donela delegacija SPC, koju je u subotu u Jerusalimu primio patrijarh Teofil. Blagodatni oganj po prvi put je prenet u Srbiju prošle godine. Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Uvek se naglašava da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.

* Đakovčani na Uskrs obišli crkvu ali ne i svoje domove

* Šta je francuski ministar odbrane poručio Tomi?

* I Srbija ima jedan uslov za Evropu, evo i koji

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.