Izvor: Nezavisne Novine, 27.Mar.2016, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Telekom izdržati trku sa konkurencijom

Tri mjeseca poslije još jedne neuspjele prodaje Telekoma, Vlada stavlja znak pitanja na odluku da se ne prihvati jedna od šest pristiglih ponuda koja se, kako je tada rečeno, posebno izdvajala.

Šta se dešava u kompaniji i da li je Vlada donela najavljeni program uz koji bi ta kompanija mogla da preživi do naredne prodaje za dvije do četiri godine?

Telekom posluje s profitom, ali da bi ostao u igri s konkurencijom mora da smanji broj zaposlenih, promijeni način >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << rada, više ulaže u infrastrukturu.

To je rečeno u decembru, kada se odustalo od prodaje i najavljeno da će ubrzo biti donijet Program za Telekom, ali još uvijek ga nema.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da Telekom može ići u dva pravca.

"Raspisivanje tendera za profesionalni menadžment ili raspisivanje tendera za prodaju manjinskog paketa akcija. Mi permanentno razgovaramo sa različitim subjektima u ovom procesu. Mi želimo da dođemo do najboljeg mogućeg rješenja", kaže Ljajić.

Da li se u protekla tri mjeseca nešto promijenilo u Telekomu, RTS nije dobio odgovor od rukovodstva kompanije.

Predstavnici radnika kažu da rješenje nije u otkazima, jer nemaju previše zaposlenih.

Miroslav Joksimović iz sindikata u Telekomu smatra da država treba da zadrži pravo upravljanja u kompaniji.

"Ako treba da se izmješa kapital nek se izmješa, ali nek ostave pravo države da upravlja, jer je to veliki prihod za državu. Država je uvijek dobijala od Telekoma. Evo dobija za sport, kulturu, umjetnost, manifestacije, PIO", kaže Joksimović.

Upućeni kažu da je u decembru prevagnulo to što je većina građana protiv prodaje Telekoma, a ne ekonomski razlozi i podsjećaju da su gotovo sve telekomunikacione kompanije u Evropi u privatnom vlasništvu.

Ekonomista Milojko Arsić smatra da treba razmotriti primenu alternativnog načina privatizacije.

"Na primjer, da se ostvari privatizacija preko berze. Mogle bi da učestvuju i strane kompanije, ali bi većina bila u domaćem vlasništvu. Čini mi se da bi to narod više podržao", kaže Arsić.

Međutim, kako dodaje, u tom slučaju bi sredstva bila manja nego u slučaju prodaje strateškom partneru.

Da na priču o prodaji Telekoma nije stavljena tačka potvrđuju i nedavni razgovori premijera i čelnika Evropske banke za obnovu i razvoj.

Oni podržavaju privatizaciju Telekoma i još nekih državnih kompanija i ističu da Vlada treba da bude realna kada je riječ o prodajnoj cijeni i da ima u vidu dugoročnu korist koja može da dođe sa boljim upravljanjem preduzećem.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.