Hamas raketama na nuklearni reaktor

Izvor: B92, 09.Jul.2014, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas raketama na nuklearni reaktor

Tel Aviv -- Tri rakete ispaljene su na Dimonu u Izraelu gde se nalazi nuklearni reaktor. Odgovornost za taj napad je preuzela palestinska radikalna organizacija Hamas.

Protivraketna baterija "gvozdena kupola" je presrela jednu raketu, a druge dve su pale na otvoreno područje i nema naznaka da je bilo koji deo reaktora oštećen, javljaju izraelski mediji.

Hamas je preuzeo odgovornost za te rakete, potvrdivši da je to bio pokušaj udara na reaktor. Pripadnici vojnog krila Hamasa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Brigada Izadin al-Kasam, rekli su da su lansirali rakete M-75 dugog dometa u pravcu Dimone.

Samo nekoliko minuta kasnije "gvozdena kupola" je presrela rakete nad centralnim Izraelom, drugog dana izraelske ofanzive na pojas Gaze.

Arapske zemlje pozvale su večeras na hitno održavanje sastanka Saveta bezbednosti UN i hitnu akciju kako bi se okončao "nečuveni napad" Izraela na Palestince, pogotovo u Gazi.

Palestinski izaslanik u UN Rijad Mansur i ambasadori iz arapskih, islamskih i nesvrstanih zemalja rekli su, posle sastanka u UN, da očekuju da će se hitni sastanak tog tela održati vrlo brzo.

"Želimo da Savet bezbednosti preuzme svoju odgovornost i zaustavi agresiju protiv sopstvenog naroda", rekao je Mansur i pozvao savet da usvoji izjavu ili rezoluciju u cilju zaštite palestinskog naroda i kako bi odgovarali oni koji stoje iza tih napada.

Danas popodne su dve rakete presretnute i u širem području Tel Aviva, a jutros su u istom području oborene takođe dve.

Ni u jednom od napada nije bilo povreda, ni štete. Islamski džihad je preuzeo odgovornost a ispaljivanje raketa ka Tel Avivu.

Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se danas takodje u Zihron Jakovu, oko 130 kilometara udaljenom od granice pojasa Gaze. Dve rakete su pale u otvoreno područje južno od Haife, što je kako je rečeno, najdublje u izraelskoj teritoriji.

Izraelski televizijski Kanal dva javio je da se možda radi o raketama tipa M-302 sirijske proizvodnje od kojih je jedna pala takodje na sever kraj Hadera, preko 100 kilometara od Gaze.

Samo danas ispaljeno je preko 80 raketa na Izrael. Izraelska vojska je u utorak rano ujutru pokrenula ofanzivu Zaštitna ivica sa ciljem da zauvek zaustavi raketiranje iz pojasa Gaze.

Osude reketiranja Izraela

Francuska i Nemačka osudile su raketne napade na Izrael iz Gaze.

Francuski predsednik Fransoa Oland preneo je izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu, u telefonskom pozivu, da Pariz oštro osuđuje agresiju protiv Izraela i stoji uz jevrejsku državu, suočenu sa raketnim napadima iz Gaze.

Oland je irazio solidarnost Francuske s Izraelom, navedeno je saopštenju iz kabineta francuskog predsednika, kako je preneo AFP.

Oland je takođe rekao da je na Izraelu da preduzme mere da zaštiti svoje stanovništvo suočeno s pretnjama, ali je podsetio da bi izraelski premijer trebalo da spreči eskalaciju nasilja.

Nemačka "osuđuje bez rezervi" raketne napade na Izrael, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel Netanijahuu.

Izraelski mediji javljaju da je Netanijahu razgovarao danas popodne i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki - Munom i državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, naglasivši da Izrael neće prihvatiti raketiranje svoje teritorije, niti ubacivanje preko mora ili kroz tunele ispod granice.

On je rekao da Hamas koji vlada pojasom Gaze čini dvostruki ratni zločin namerno pokušavajući da povredi Izraelce dok koristi civile u Gazi kao ljudske štitove.

Zato je Hamas odgovoran ako ima slučajnih civilnih žrtava u Gazi, rekao je Netanijahu, podsetivši da se u svetu ta organizacija smatra terorističkom.

Savet bezbednosti UN sutra o eskalaciji izraelsko-palestinskih sukoba

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razgovaraće sutra o eskalaciji izraelsko-palestinskih sukoba, o čemu će 15-člano telo najverovatnije obavestiti generalni sekretar Ban Ki-mun, javio je AP pozivajući se na diplomate u Njujorku.

Izraelski avioni su danas tukli po Gazi na svakih nekoliko minuta. Od početka ofanzive u utorak Izrael je napao najmanje 560 ciljeva, a ekstremisti su ispalili 160 raketa na Izrael, severnije nego ikada pre, preko sto kilometara od granice.

Broj žrtava izraelske ofanzive u pojasu Gaze popeo se na 49, uključujući 22 ljudi ubijenih danas, saopštili su palestinski lekari.

Od ukupnog broja mrtvih za 15 je potvrđeno da su civili, a za 10 da su militanti, preneo je Asošijeted pres.

Na izraelskoj strani od raketne vatre iz pojasa Gaze niko nije ozbiljno stradao.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Palestinci raketama gađali izraelski nuklearni reaktor

Izvor: NaDlanu.com, 09.Jul.2014

Tri rakete ispaljene su na Dimonu u Izraelu gde se nalazi nuklearni reaktor. Odgovornost za taj napad je preuzela palestinska radikalna organizacija Hamas...Protivraketna baterija "gvozdena kupola" je presrela jednu raketu, a druge dve su pale na otvoreno područje i nema naznaka da je bilo koji deo...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.