HRABROST I SAMILOST:

Izvor: Blic, 15.Apr.2014, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRABROST I SAMILOST:

Lavica je prvo ubila ženku babuna, a onda je njeno uplašeno mladunče prigrila. Iz naručja lavice bebu je potom preuzeo otac.

U prirodi rezervata Selinda u Bocvani odigrao se pravi životinjski triler koji je svojim objektivom zabeležio fotograf Evan Šiler, a njegova supruga Lisa Holcvart kasnije je opisala u blogu.

„Iz žbuna se prvo pojavila grupa babuna koji su vrištali i bežali“, počinje priču Holcvart i nastavlja:

„Onda su iz visoke trave >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izbile dve ogromne lavice koje su se uputile ka njima. Nastao je pravi haos. Prvo su se predatorkama pridružile još dve ženke, pa su udružene počele da riču dok su babuni cvileli i skičali. Tri babuna su u tom trenutku pokušala da nađu spas na obližnjim granama, ali su se samo dva domogla slobode. Ženku je zgrabila lavica i dokrajčila je u sekundi“, piše blogerka.

Ono što se dalje dešavalo ostavilo ih je oboje bez teksta. Primetili su da se ispod mrtvog tela izvlači mladunče koje je instinktivno pobeglo ka drvetu. Nije, nažalost, imalo snage ni veštine da se uspenje, pa mu se lavica približila.

„Kratko su se koškali šapama, a onda ga je predatorka uzela u usta, prenela na travu i položila ispred sebe. Mazila ga je, a mladunče se privijalo uz nju kao da mu je majka“, piše fascinirana Holcvart.

To, ipak, nije kraj. Paru su prišla dva lava, a lavica je braneći novog štićenika skočila na njih. Trenutak njene nepažnje iskoristio je otac mladunčeta, koji je skočio s drveta, zgrabio mališana i s njim nestao u krošnjama.

Izumire kralj životinja

Prema podacima „Pantere“, organizacije koja se bori za očuvanje velikih divljih mačaka, od 200.000 lavova, koliko je pre jednog veka živelo u 54 zemlje širom Afrike, broj je spao na ne više od 30.000. U čak 26 država ova, skoro pa retka vrsta potpuno je istrebljena.

Ilegalni lov

Zbog ilegalnog lova i uništavanja njihovog prirodnog staništa, lavovi su nestali iz čak 80 odsto nekadašnjih prirodnih staništa. Danas više od 1.000 lavova živi u samo sedam zemalja: Bocvani, Etiopiji, Keniji, Južnoj Africi, Tanzaniji, Zambiji i Zimbabveu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.