HR kreće u nabavku lovaca: F-16 barak ili gripen

Izvor: B92, 26.Jun.2017, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR kreće u nabavku lovaca: F-16 "barak" ili "gripen"

Zagreb -- Hrvatsko Ministarstvo obrane će sredinom jula poslati u četiri države zahtev u kojem stoji da je Hrvatska zainteresovana za kupovinu njihovih borbenih aviona.

Taj će zahtev za dvadesetak dana Ministarstvo uputiti u Švedsku za kupovinu aviona „gripen“ i „JAS-39“, u SAD za kupovinu „F-16“, u Južnu Koreju za „FA-50“ i Izrael za „F-16 Barak", javlja Večernji list.

Plan je da se odmah ugovori i obuka oko 50 tehničara i desetak pilota u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvoj fazi, a da već na leto 2020. počnu da pristižu prvi borbeni avioni.

Ministarstvo odbrane računa da bi u iduća dva meseca mogle da stignu konkretne ponude, koje bi onda MORH-ovi timovi razmatrali naredna dva meseca.

Bude li sve teklo po planu, krajem oktobra ili novembra sve će biti spremno za izbor favorita, borbenog lovca koji bi postepeno trebalo da zameni više nego islužene MiG-ove 21, navodi Večernji list.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska nabavlja lovce F-16?

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jun.2017

ZAGREB - Hrvatsko Ministarstvo odbrane će sredinom jula poslati u četiri države zahtjev u kojem stoji da je Hrvatska zainteresovana za kupovinu njihovih borbenih aviona i da traži ponudu...Kako javlja "Večernji list", taj zahtjev će za dvadesetak dana Ministarstvo uputiti u Švedsku za kupovinu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.