HR:Poslanici za raspravu o ćirilici

Izvor: B92, 07.Mar.2014, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR:Poslanici za raspravu o ćirilici

Zagreb -- Većina opozicionih ali i vladajući poslanički klubovi zatražili što skoriju raspravu o dvojezičnim natpisima u Vukovaru i referendumskoj inicijativi o ćirilici.

Poslanici su upozorili da odlaganje rasprave može da poveća tenzije u Vukovaru, a predloženo je i da se referendumsko pitanje, o ograničenju upotrebe ćirilice na sredine gde Srbi čine većinu, pošalje Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti.

Iz opozicije postavljaju pitanje "da li je trenutak da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Vukovaru postavljaju dvojezični natpisi i da li je odnos srpske manjine i hrvatskog naroda došao na taj nivo da se to može sprovesti".

S druge strane, Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke uveren je da nema nikakve sumnje da je referendumsko pitanje u neskladu s Ustavom i da Sabor treba da odbije raspisivanje referenduma, a Ustavni sud prozvao je zbog ćutanja po tom pitanju.

"Ustavni sud se svojim neoglašavanjem ponaša kao još jedna politička institucija", ocenio je Pupovac i dodao da referendumska inicijativa "toliko godina nakon rata dolazi u uniformama, s govorom mržnje i porukama netolerancije".

O potrebi o predloženim raspravama nije se izjasnio Klub vladajuće Socijaldemokratske partije.

Predsednik Sabora Josip Leko naglasio je da je obe inicijative uputio u saborsku proceduru, u skladu sa svojim poslovničkim ovlašćenjima ali da se o njima još nije izjašnjavalo nijedno radno telo. Iako rasprava nije rezultirala formalnim zaključcima, Leko je protumačio da je "zaključak nametnut sam od sebe, jer su se svi predstavnici složili da Sabor mora da odlučuje", piše agencija Hina.

Predstavnici Sstaba za odbranu hrvatskog Vukovara u decembru su

skupili i Saboru predali 650 000 potpisa za sprovođenje "referenduma o ćirilici", kojim traže ograničavanje prava manjina na upotrebu maternjeg jezika i pisma.

Ta desničarska organizacija postala je aktivna kada je počelo postavljanje dvojezičnih, ćirilično-latiničnih tabli u Vukovaru, na zgradama državnih institucija.

Organizovali su proteste tokom kojih su te table skidane i lomljene, a uništavanje tabli potom su nastavili pojedinci koji podržavaju stavove Štaba.

Hrvatske vlasti najavile su promene Ustava koje treba da spreče referendumska izjašnjavanja o pitanjima kojima se umanjuju prava pripadnika manjina, ali do njih još nije došlo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Traže raspravu o ćirilici i referendumu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2014

Većina opozicionih, ali i vladajući poslanički klubovi zatražili su danas što skorije otvaranje rasprave o dvojezičnim natpisima u Vukovaru i referendumskoj inicijativi o ćirilici za koju je Štab za odbranu Vukovara Saboru još u decembru prošle godine predao 650 000 potpisa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.