Grešni Miloje na Crkvenom sudu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2011, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grešni Miloje na Crkvenom sudu

ČAČAK -

Tim za odbranu Miloja Stevanovića (62) iz Čačka, protiv koga je Crkveni sud Eparhije žičke podigao optužnicu zbog pomoći monasima lojalnim raščinjenom vladiki Artemiju, odbacio je danas sve optužbe Srpske pravoslavne crkve.

Crkveni sud je zatražio da Stevanović bude isključen iz crkvene zajednice zato što je na svoje imanje primio te monahe.

U odbrani se navodi i da je Stevanović na svom imanju primio monahe iz Crne Reke početkom juna 2010. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine i sa njima sklopio ugovor o zakupu imanja u Loznici na kome sada proizvode hranu koju im otkupljuje Stevanović za potrebe svojih supermarketa.

U odbrani Stevanovića, pored grupe pravnika, književnika, teologa, učestvuje i udruženje građana "Zakonopravilo" iz Čačka koje je u pisanoj odbrani istaklo da je predložena kazna crkveno-sudskog tužioca - konačno isključenje iz crkvene zajednice, "relikt prošlosti iz doba inkvizicije".

"Objektivno, Stevanović bi prvi posle cara Dušana Nemanjića bio kažnjen ovako strašnom kaznom kakva je konačno isključenje iz crkvene zajednice, što je i čast i apsurd za njega istovremeno, dakle paradoks", navodi se u pisanoj odbrani "Zakonopravila".

"Zakonopravilo" je udruženje građana koje je formirano u Čačku 2008. godine, kako se navodi u njihovom obrazloženju, "radi zaštite pojedinih pripadnika Eparhije žičke koji su pravilno služeći i postupajući došli pod udar crkveno-sudskih organa te eparhije".

Crkveni sud podigao je sredinom februara optužnicu protiv Stevanovića koga tereti da je početkom juna na svom imanju primio odbegle monahe iz manastira Crna Reka i nakon njihovog raščinjenja početkom decembra te godine i dalje ih priznavao za monahe.

Takođe se tereti da je u više navrata učestvovao na bogosluženjima u selu Ljuljaci koje je vršio bivši episkop Artemije koji je 19. decembra raščinjen i vraćen u red monaha.

Stevanović je vlasnik čačanskog trgovinskog preduzeća "KMN" koje uspešno posluje nekoliko decenija i autor je autobigrafske knjige pod naslovom "Grešni Miloje" po kojoj ga tako zovu u Čačku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Grešni Miloje poput Dušana Silnog

Izvor: Mondo, 03.Mar.2011

Tim za odbranu Miloja Stevanovića (62), koga Crkveni sud Eparhije žičke hoće da izbaci iz SPC zbog pomoći „Artemijevim“ monasima, odbacio sve optužbe uz kontraoptužbu o inkviziciji.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.