Gradonačelnik Donjecka dogovorio sa naoružanim aktivistima zajedničko čuvanje reda

Izvor: Blic, 16.Apr.2014, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Donjecka dogovorio sa naoružanim aktivistima zajedničko čuvanje reda

Na desetine maskiranih proruskih aktivista naoružanih kalašnjikovima preuzeli su danas kontrolu nad zgradom skupštine Donjecka zahtevajući održavanje referenduma, rekao je predstavnik lokalne vlasti Maksim Rovinski.

Prema rečima gradonačelnika Donjecka Aleksandra Lukjančenka, on je pregovarao sa njima i dogovorio se da u zgradi budu i pripadnici policije sa kojima će organizovati zajedničko čuvanje reda u Gradskoj upravi, kako bi bile izbegnute provokacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Kongres deputata u Donjecku glasao je na svim nivoima u korist održavanja referenduma o federalizaciji Ukrajine 25. maja za kada su zakazani predsednički izbori.

U kongresnoj rezoluciji navedeno je su poslanici Donjecka legitimni predstavnici svoje teritorijalne zajednice, da će biti podeljena ovlašćenja između centralnih i regionalnih vlasti, kao i da će ruskom jeziku biti priznat zvaničan status.

Donjeck je prestoni grad regiona i našao se u centru pažnje odmeravanja snaga ukrajinske vlasti i proruskih aktivista.

Istočna Ukrajina preplavljena je demonstracijama koje su počele prošlog meseca.

Pristalice federalizacije u Harkovu, Donjecku, Gorlovki, Slavjansku i Kramatorsku odbijaju da priznaju legitimnost sadašnje ukrajinske vlade i pozivaju privremene vlasti da organizuju referendume poput onog održanog na Krimu prošlog meseca, koji je doveo do ujedinjenja te repubulike sa Rusijom.

Rusija je osudila odluku novih ukrajinskih vlasti da koriste silu protiv pristalica federalizacije, navodeći da je to izuzetno nepoželjan razvoj situacije.

Kijev: Deo policije na strani separatista

Prvi potpredsednik aktuelne ukrajinske vlade Vitalij Jarema izjavio je da je u Donjecku veoma složena situacija, kao i da su neki pripadnici policije u tom gradu ostali lojalni vlastima u Kijevu, dok su neki promenili stranu.

- Deo pripadnika policije u Donjecku, prešao je na stranu separatista - rekao je Jarema.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.