Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jan.2015, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije priželjkuju novu snagu na političkoj sceni

Više od trećine birača u Srbiji priželjkuje neku novu snagu na političkoj sceni, pokazuju istraživanja javnog mnjenja. Politički analitičari slažu se da to ostavlja dovoljno prostora da se i u Srbiji pojavi neki naš Sinčić ili Cerar, koji su u Hrvatskoj i Sloveniji bili izborno čudo.

Zanimljiv je i podatak da čak i među glasačima postojećih partija ima onih koji bi na listiću radije zaokružili neko novo ime, ako bi im se ukazala prilika.

Đorđe Vukadinović, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << urednik "Nove srpske političke misli", kaže da prema njihovim anketama između 35 i 40 odsto birača želi da podrži neku novu stranku. Uveren je da to najavljuje turbulencije na političkoj sceni koje mogu da uključe i neke nove pokrete.

- Ipak, mislim da je formiranje pokreta kao što je grčka Siriza i španski Podemos u našem slučaju manje verovatan ishod. Verovatnije je dalje jačanje i potpuna dominacija SNS ili politički sukob koji bi uključio različite aktere i išao mimo ideoloških i partijskih linija podele - objašnjava Vukadinović.

Okolnosti u većini zemalja u kojima su novi lideri preuzeli vlast ili bar otkinuli značajan deo političkog kolača na izborima bile su slične poput onih koje danas imamo i u Srbiji. Uglavnom je reč o zemljama sa dubokom ekonomskom i dužničkom krizom, padom poverenja u "klasične" partije, manjom izlaznošću i velikim brojem "belih listića" u glasačkim kutijama.

Da bi politički talas novih pokreta, uglavnom levičarskih, antisistemskih i antievropskih, mogao da "ponese" i Srbiju, smatra Vladimir Pejić, direktor agencije "Faktor plus".

On veruje da su šanse za to utoliko veće što više vremena bude proteklo do narednog izlaska na birališta:

- Opozicija je razbijena, opterećena prošlošću i teško bi mogla da se okupi i ugrozi vlast. Međutim, neka nova stranka, neopterećena prošlošću imala bi mnogo veće šanse.

Pejić dodaje i da "ne treba izgubiti iz vida da je i SNS na neki način nova stranka, koja ima dosta članova i simpatizera koji nisu iz redova SRS i koja je neočekivano brzo osvojila ubedljivu vlast".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

I u Srbiji je moguć Sinčić

Izvor: Večernje novosti, 31.Jan.2015, 00:25

VIŠE od trećine birača u Srbiji priželjkuje neku novu snagu na političkoj sceni, pokazuju istraživanja javnog mnjenja. Politički analitičari slažu se da to ostavlja dovoljno prostora da se i u Srbiji pojavi neki naš Sinčić ili Cerar, koji su u Hrvatskoj i Sloveniji bili izborno čudo.Zanimljiv...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.