Goloruki burmanski naftaši

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jul.2014, 05:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goloruki burmanski naftaši

Država Mjanmar ili bivša Burma jedna je od najsiromašnijih u Aziji i svetu. Dugogodišnja vladavina vojne hunte i najgori zločini doprineli su da zemlja neprestano bude pod sankcijama.

Čovek je naftna platforma

 

Sve to je uticalo da se privreda zemlje vrati u 19. vek, pa se stanovništvo dovija kako zna i ume za golu egzistenciju. S druge strane, zemlja sa 64 miliona stanovnika bogata je izvorima energenata, ruda, dragog kamenja, sa plodnim zemljištem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zbog čega je bila najveći proizvođač pirinča u svetu.

Naftna polja izgledaju kao pre 100 godina. Da bi napravili naftnu bušotinu, radnici postavljaju visoka stabla bambusa, a na vrhu instaliraju sistem za bušenje. Potom sledi mukotrpan proces bušenja ručno, dok se ne dođe i do najmanjeg nalazišta rude nafte.

 

Tako seljani uspevaju da izvade po 300 barela sirove nafte dnevno, što na svetskom tržištu ima cenu od oko 3.000 dolara. Ova količina bila je prosek u Americi pre više od jednog veka.

Mukotrpan rad za "crkavicu"

 

Eksploatacija nafte u Mjanmaru je skupa i neizvesna kocka. Cena zakupa zemljišta je oko 4.000 dolara, a postavljanje sistema za bušenje košta još 2.000 dolara.

 

Dozvole za bušenje izdaje lokalna rafinerija, a cena ovih dozvola zavisi od potkupljivosti službenika. Mnogi radnici se udružuju da bi pokrili troškove, a oni koji počinju sami, rade ručno dok god ne uspeju da uštede za priručni generator i bušilicu.

Pošto prave tapije za eksploataciju ne postoje, borbe oko naftnih polja često prerastaju u krvave ratove.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.