Godišnje 400 žena u Srbiji izgubi život zbog raka grlića materice (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 26.Jan.2015, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnje 400 žena u Srbiji izgubi život zbog raka grlića materice (VIDEO)

U Srbiji od raka grlića materice umru dve žene, dok se kod sedam otkrije ova maligna bolest. Drugačije rečeno, svake godine više od, iako jeova vrsta karcinoma izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi.
Povodom evropske nedelje prevencije ove bolesti lekari podsećaju da su godišnji pregledi najbolji način da se karcinom dijagnostikuje na vreme.

Nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se ove godine po deveti put, u periodu od 25. do 31. januara, sa ciljem da se poboljša >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << informisanost žena o značaju preventivnih pregleda. Organizovani skrining raka u našoj zemlji doprinosi da se smanji oboljevanje i umiranje od ovog, još uvek ozbiljnog problema javnog zdravlja.
U našoj zemlji rak grlića materice je po učestalosti oboljevanja drugi, a po učestalosti umiranja četvrti maligni tumor među ženama. Ovi alarmantni podaci ukazuju da bi žene trebalo barem jednom godišnje da se jave svom lekaru. Zbog toga Dom zdravlja poziva žene na pregled a koje godinama nisu bile kod ginekologa. Odziv nije na zadovoljavajućem nivou.
U Institutu za javno zdravlje najavljuju da će 31. januara u Nišu biti obeležen i Nacionalni dan bez duvanskog dima pod sloganom “Svaka cigareta smeta”. Kako ističu, u Srbiji, prema poslednjim podacima svakodnevno ili povremeno puši odnosno 38% muškaraca i 30 % žena. Sve je više mlađih osoba koje uživaju u duvanskom dimu. Zbog toga će predavanja o štetnosti pušenja tokom ove nedelje između ostalih, biti organizovano i za đake petog razreda u OŠ Ivan Goran Kovačić.

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Prevencijom protiv raka grlića materice

Izvor: SandzakPress.net, 26.Jan.2015

    Novi Pazar – Širom Evrope počelo je obilježavanje nedjelje prevencije raka grlića materice, bolesti koja se može spriječiti ako se otkrije u ranoj fazi. Ginekolozi novopazarskog Doma zdravlja kažu da je briga žena u Novom Pazaru o reproduktivnom zdravlju svake godine sve bolja. Cilj...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.