Gimnazijalci uče po izmenjenim programima

Izvor: Politika, 27.Sep.2011, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gimnazijalci uče po izmenjenim programima

NPS usvojio izmene 19 predmeta, program za srpski jezik i književnost na doradi

Nacionalni prosvetni savet usvojio je na jučerašnjoj sednici inovirane programe za 19 od 20 predmeta u gimnazijama, a za srpski jezik i književnost biće usaglašeni stavovi do kraja nedelje i predlog stavljen na glasanje na sledećoj sednici saveta. Izmene su oročene na dve školske godine – 2011/2012 i 2012/2013.

Kako je novinarima nakon sednice objasnila Vesna Fila, pomoćnik ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prosvete i nauke, programi koji nisu menjani 20 godina, očišćeni su arhaičnih sadržaja koji se i inače ne primenjuju u školama, poput srpskohrvatskog jezika ili jugoslovenske književnosti, šest republika i slično. Princip za sve predmete je bio da nema ubacivanja novih sadržaja, jer bi to zahtevalo i nove udžbenike.

– Usvojene izmene važiće za generaciju koja je ove godine upisala gimnaziju, kao i za one koji će je upisati iduće godine, do kraja njihovog školovanja, jer po zakonu učenik mora da završi školovanje po onom programu po kojem je započeo. To naravno ne znači da neće biti inovacija, rade se standardi, do kraja godine će biti usvojen zakon o srednjoj školi i tada ćemo tačno znati kakva nam je srednja škola potrebna – rekla je Fila. Biće razgovora i na temu uvođenja trećeg stranog jezika u prvi razred srednje škole, što će zavisiti od finansijskih i kadrovskih mogućnosti.

Članovi saveta su prihvatili izmene većine predmeta bez većih primedaba, jedino se rasprava povela kod nastave srpskog jezika i književnosti, budući da se NPS nije složio sa predlogom Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja koji je na izmenama radio od aprila ove godine. Na kraju je zaključeno da je neophodno još nekoliko dana da se usaglase mišljenja stručnjaka oko toga šta će tačno biti izostavljeno iz programa.

Konferencija gimnazija Srbije je ostala pri stavu da je protiv ovih, kako je rekao Miodrag Sokić, kozmetičkih promena, uz protest što njihovo pismo nije pročitano na sednici saveta.

U oktobru će na dnevnom redu biti programi i za ostale srednje škole u Srbiji, posle čega će Ministarstvo prosvete i nauke poslati obaveštenje školama.

S. Gucijan

objavljeno: 28.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.