GR: Sat pregovora za novu vladu

Izvor: B92, 26.Jan.2015, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GR: Sat pregovora za novu vladu

Za nešto manje od sat vremena pregovora predstavnici Sirize i Nezavisne partije Grka dogovorili su se da formiraju parlamentarnu većinu.

Vladajuća većina će imati 162 poslanika od 300 mesta u parlamentu, od čega 149 stiže iz redova Sirize, a 13 iz NPG.

Panos Komenos, lider NPG potvrdio je da je Grčka dobila novu vladu. Tako će nakon izuzetno kratkih pregovora, Cipras moći da dobije poziv u zgradu predsedništva, gde će dobiti mandat za formiranje nove vlade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
“Želim samo da kažem da od ovog trenutka postoji vladajuća većina. Nezavisna partija Grka će dati glas za poverenje premijeru Aleksisu Ciprasu. Premijer će uskoro obavestiti predsednika o tome i biće proglašen predsednikom Vlade. Cilj svih Grka je da krene u novi dan sa novom vladom i punim suverenitetom“, naveo je Komenos.

Lider Sirize Aleksis Cipras je brzo uspeo da ispuni prvi zadatak, a kao lider levičarske partije napravio je koaliciju sa populističkom desničarskom strankom.

Zbog toga što će na pokušaju preporoda Grčke raditi zajedno radikalna levica i izraziti desničari svetski mediji i domaća javnost koaliciju zovu "neobičnom".

Da to može doneti teškoće, zbog ideoloških različitosti, smatra nekadašnji konzervativni poslanik i ministar zdravlja Antonis Georgiadis.

“Evaluacija ekonomske situacije mora da krene što pre. Ne govorim o mesecima, već o danima. Nadam se da Aleksis i Panos, kao lideri Vlade uspeti da spasu Grčku”, naveo je Georgiadis.

Cipras će se sastati sa predsednikom Grčke Karolosom Papuljasom u 14.30, a očekuje se da mu tada predloži imena ministara buduće vlade.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EKSPRESNO: Grčka dobila komunističku vladu za manje od sat vremena!

Izvor: Kurir, 26.Jan.2015

Dogovor je pao, ostaje smo da Aleksis Cipras to saopšti predsedniku zemlje i da bude zvanično proglašen za premijera..ATINA - Za nešto manje od sat vremena pregovora predstavnici Sirize i Nezavisne partije Grka dogovorili su formiranje parlamentarne većine. Panos Komenos, lider NPG rekao je da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.