GAK Narodni front: Beba umrla zbog sepse

Izvor: Studio B, 21.Avg.2013, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GAK "Narodni front": Beba umrla zbog sepse

Uzrok smrti jedne od beba iz blizanačke trudnoće, koja se tragično završila 29. jula u Ginekološko akušerskoj klinici „Narodni front” jeste sepsa, piše "Politika".

To je, kako navodi list, nalaz članova unutrašnjeg nadzora, koji su juče jednoglasno doneli i potpisali ovaj zaključak i kako saznaje "Politika" od direktora ove ustanove, prof. dr Dušana Stanojevića, danas ga predali Ministarstvu zdravlja. Ipak, time ovaj slučaj nije rasvetljen, jer konačni zaključak >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << daće tek nalaz spoljne kontrole.

"Mnogo je razloga zbog kojih može da se javi sepsa ploda u materci, takozvana intrauterina sepsa.

 

Bakterije mogu stići iz grlića materice, drugih ženskih organa, ali i preko krvotoka majke. Obično u takvim uslovima oba deteta umru i to ne bi bilo prvi put. Ne mogu da kažem da sam ikada u radnom veku video da je jedno preživelo i zato kažem da je beba imala sreću. Sepsa se nikako nije mogla otkriti", kategorično tvrdi dr Stanojević.

 

Sepsa ploda materice nije retko stanje, ali Stanojević kaže da ono što je neobično u ovom slučaju da se dođe skoro do termina porođaja i da bebe dobiju sepsu.

"Ne postoji nijedan poznat razlog za koji možemo da se „uhvatimo” da kažemo da je dete umrlo zbog ove ili one stvari. Svi parametri koje utvrđujemo u trudnoći, a to su protoci krvi kroz krvne sudove, gledanje posteljice ultrazvukom, praćenje i zapis rada srca bebe, ukazivali su da dete u materici može da živi bez kontrole još pet-šest dana. I, ođednom, dete umire. Onda smo od preživelog deteta dobili dragoceni podatak o uzroku poremećaja - u analizama krvi nađena je opasna bakterija stafilokoka, ali su na nju delovala dva najjača antibiotika – vankomicin i hloramfenikol, koji su spasli drugu bebu", izneo je dr Stanojević.

 

U Ministarstvu zdravlja, kako navodi list, kažu da još nisu dobili izveštaj spoljnog nadzora o tome da li je bilo propusta u vođenju blizanačke trudnoće 29. jula i da li je jedna beba umrla zbog lekarske greške. Očekuje se da će GAK „Narodni front” uložiti prigovor na zapisnik nadzornika, na šta ima pravo i da će on, zajedno sa izveštajima komisija, biti dostavljen Ministarstvu zdravlja danas ili sutra.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

GAK "Narodni front": Beba umrla zbog sepse

Izvor: RTS, 21.Avg.2013

Unutrašnji nadzor GAK "Narodni front" utvrdio je da je sepsa uzrok smrti jedne od beba iz blizanačke trudnoće, koja se tragično završila 29. jula, piše "Politika". Konačni zaključak daće tek nalaz spoljne kontrole...Uzrok smrti jedne od beba iz blizanačke trudnoće, koja se tragično završila...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.