Francuska ministarka odbrane podnela ostavku

Izvor: B92, 20.Jun.2017, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska ministarka odbrane podnela ostavku

Pariz -- Francuska ministarka odbrane Silvi Gular podnela je ostavku zbog istrage o navodnoj zloupotrebi sredstava Evropskog parlamenta (EP).

Gularova je tražila od francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne bude u budućoj vladi dok traja istraga zbog skandala oko lažnih poslova koji je pogodio njenu partiju MoDem, koja je u koaliciji sa Makronovom strankom.

Gular, jedna od najistaknutijih žena u kabinetu predsednika Emanuela Makrona, rekla je da podnosi ostavku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer ne želi da istraga naškodi Makronovim naporima da očisti politiku od korupcije.

Ona je jedna od nekoliko francuskih političara koji se sumnjiče da su koristili plate EP da finansiraju sopstvene političke partije.

Istragom je obuhvaćeno još nekoliko ministara u Makronovoj vladi. Oni su odbacili optužbe, ali istraga može da predstavlja izazov za novog francuskog predsednika.

Gular je kazala da želi da bude slobodna da bi pokazala "dobru volju" u istrazi o navodnoj zloupotrebi sredstava EP.

Francuska vlada simbolično je u ponedeljak podnela ostavku nakon što je na parlamentarnim izborima pobedu izvojevala stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Predsednikov kabinet izdao je saopštenje da prihvata ostavku, do koje mora da dođe prema proceduri, i odmah na mesto premijera ponovo postavio Eduarda Filipa, izdavši mu zadatak da formira novu vladu do srede veče.

Portparol vlade ranije je saopštio da se očekuje da Makron napravi sitne, "tehničke" izmene.

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona i njen saveznik Modem obezbedili su apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta, osvojivši 350 od ukupno 577 mesta u Nacionalnoj skupštini.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ministarka odbrane Silvija Gular odlazi zbog skandala oko lažnih poslova: Još jedan ministar iz Makronove vlade podnosi ostavku

Izvor: Telegraf.rs, 20.Jun.2017

Francuska ministarka odbrane Silvija Gular najavila je danas da će podneti ostavku na tu funkciju, javio je AFP...Gular je tražila od francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne bude u budućoj vladi dok traje istraga zbog skandala oko lažnih poslova, koja je pogodila njenu partiju MoDem, koja je...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.