Firme osnovane za dan uzele milione

Izvor: B92, 28.Nov.2014, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Firme osnovane za dan uzele milione

Dug Miroslava Bogićevića iznosi pola milijarde evra, a mahom su ojađene državne banke. Miodrag Salai iz PBB po hitnom postupku odobravao kredite, pišu Novosti.

Firma "BG Mibras“ uhapšenog Šapčanina Miroslava Bogićevića, registrovana 5. aprila 2012. godine sa osnivačim kapitalom od samo 200 dinara i sa dva zaposlena, kredit od 1,9 miliona evra dobila je u Privrednoj banci Beograd (PBB) bez ikakve provere, posle sedam meseci!?

Kako Novosti saznaju u istrazi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovo je samo jedna od mnogih firmi vlasnika "Farmakoma“, koje su pod privilegovanim uslovima dobijale pozajmice od ove banke, neke i odmah po registrovanju u Agenciji za privredne registre, vrlo često i na sam dan osnivanja preduzeća.

"Matrica“ kako se kralo od države bila je do tančina razrađena. Sve se odvijalo uz blagoslov pojedinaca iz vlasti, ali i političara, jer su mahom ojađene banke koje su u vlasništvu države. Sve malverzacije najbolje se vide na primeru PBB, gde se Bogićevićev Koncern "Farmakom MB“ pojavljuje kao jemac za vraćanje kredita raznim firmama, koje je, u najvećem broju slučajeva, on osnovao. Privredna banka Beograd odobravala je kredite firmama Miroslava Bogićevića odmah po osnivanju, a kreditne zahteve Miodrag Salai, koji je bio i prvi čovek i predsednik Kreditnog odobra PBB, obrađivao je i odobravao po hitnom postupku.

Zajmove je Bogićević dobijao iako je grcao u gubicima, a većini preduzeća iz Koncerna bankrot je kucao na vrata. Naravno da novac nije vraćao. U roku od tri meseca Bogićevićev Koncern se kod PBB zadužio za fantastičnih 53 miliona evra. Tako je i firma "Porfito trejd“ osnovana 7. decembra, 2012. sa samo jednim zaposlenim. Zajam od 1,88 miliona evra legao je na račun ovog preduzeća pet dana kasnije, a novac je ubrzo prosleđen “Farmakomu“.

Frizirani izveštaji

Revizorski izveštaj je utvrdio da su finansijski izveštaji Privredne banke Beograd, za 2012, koje je sačinio Izvršni odbor - neistiniti i da dosta odstupaju od stvarnog stanja. Ova banka je prijavila gubitak od 174 miliona dinara, a revizori su otkrili minus od gotovo tri milijarde dinara.

"Firma "Mihmil“ nastala je 21. decembra 2012. godine sa jednim zaposlenim i osnivačkim kapitalom od 50.000 dinara. Kredit je dobila 26. decembra iste godine", navode u istrazi. "PBB je tako Bogićevićevim firmama koje su osnovane uglavnom u decembru 2012. i janauru 2013. godine dala više od 10 miliona evra i 190 miliona dinara. Ovakve firme isključivo su i osnivane kako bi se očerupala banka".

Bogićević, prema nekim podacima, najzaduženiji je srpski biznismen. U ovom trenutku njegove firme duguju državi, bankama i građanima najmanje 550 miliona evra. Bogićevićevo hapšenje zbog malverzacija sa uzimanjem kredita u Privrednoj banci Beograd samo je početak odmotavanja klupka kriminalnih radnji ovog srpskog tajkuna.

Policija je, zasad, protiv Bogićevića, njegove finansijske direktorke Olivere Đorđević, ali i Miodraga Salaija, predsednika Kreditnog odbora PBB, i još četvoro članova tog odbora, podnela krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal. Terete se za malverzacije sa zajmovima "teške“ 15.140.000 evra i 60.000.000 dinara. Uskoro se očekuju i nove prijave.

Miroslav Bogićević uhapšen je u ponedeljak, a u sredu je izveden kod zamenika tužioca, gde je, kao i ostalih šestoro osumnjičenih, odbio da iznese odbranu, jer su njihovi izabrani advokati u štrajku, zbog čega nisu želeli da prisustvuju saslušanju. Nakon toga je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim mu je određen pritvor do 30 dana.

- Firma "Amator“ je nastala 18. januara 2013, sa samo jednim zaposlenim, u jednom šabačkom stanu.

- Kredit je ovom preduzeću legao istog dana kada je i osnovano!

- Slično je bilo i sa firmom "Fermin“ koja je dobila zajam nedelju dana od osnovanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.