File: Datum zavisi od napretka u dijalogu

Izvor: RTS, 18.Mar.2013, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Datum zavisi od napretka u dijalogu

Dobijanje datuma za početak pregovora sa EU zavisi od napretka u odnosima sa Prištinom, poručio Štefan File u Beogradu gde se sastao sa državnim vrhom Srbije. Nikolić: Srbija zaslužuje datum, jer je učinila mnogo. Dačić: Normalizacija odnosa s Prištinom ne zbog datuma, već zato što je to "objektivan problem" Srbije. Vučić: Učinili smo mnoge ustupke, a očekujemo da ustupke učini i Priština.

17.25 - Srbija je postigla napredak na evropskom putu, učinili smo mnoge >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ustupke, ali Srbija očekuje da ustupke učini i Priština, rekao je Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Fileom.

16.40 - Vicepremijer Aleksandar Vučić sastao se sa Štefanom Fileom. 

14.43 - Štefan File razgovara sa premijerom Ivicom Dačićem. 

13.50 - Odgovor da li će Srbija dobiti datum zavisi od napretka u poboljšanju odnosa sa Kosovom, poručio Štefan File pozdravljajući dinamiku dijaloga Beograda i Prištine.  

13.40 - Srbija je učinila mnogo, a potrebno je da učini još više na putu evrointegracija, rekao predsednik Tomislav Nikolić dodajući da Srbija treba da otpočne pregovore sa EU. 

Državni vrh Srbije sastao se u Beogradu sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom i preneo mu stav Beograda da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora sa EU. Dobijanje datuma zavisi od reformi i napretka u odnosima sa Prištinom, rekao je File.

"Izneo sam stav da je Srbija učinila mnogo i da je otvorena da učini još više, i da opravdano smatra da treba da otpočne prgovore sa EU, kao država koja želi da bude član i iz toga izvuče i obaveze i privilegije", rekao je predsednik Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Fileom.

Prema njegovim rečima, Srbija je otvorena za kontinuiran dijalog sa EU, i čini sve kako bi Evropska komisija mogla nacionalnim parlamentima država članica da uputi pozitivne preporuke.

Nikolić je naglasio da je Filea, osim sa tokom reformskih procesa, informisao i o toku dijaloga sa Prištinom.

Evropski komesar je poručio da dobijanje datuma za početak pregovora Srbije sa EU zavisi od reformi i napretka u odnosima sa Prištinom.

"Znam da vas sve zanima hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora u junu. Odgovor na pitanje zavisi od napora da se ispunjavaju reforme i toga hoće li biti postignut vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom", rekao je File.

Evropski komesar pohvalio je napredak postignut u dijalogu Beograda i Prištine, ali nije eksplicitno odgovorio na pitanje hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora u junu.

File je posebno pohvalio "proboj" koji je načinjen susretom predsednika Nikolića i kosovske predsednice Atifete Jahjage.

File je rekao da će u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, koji će biti objavljen 16. aprila, biti navedeno sve što je učinjeno u ispunjavanju reformi, ali i poručio da se u nekim oblastima poput pravosuđa, donošenja antikorupcijeske strategije, slobode medija i inkluzije "ranjivih" grupa rad na reformama mora intenzivirati.

Ne postoji razlika u porukama

Predsednik Nikolić je objasnio da ne postoji razlika u porukama koje on i premijer Ivica Dačić upućuju povodom dijaloga sa Prištinom i da će, ukoliko taj dijalog "zapne", obojica to saopštiti građanima.

"Nema nikakvih razlika u izjavama premijera i predsednika države, izuzev u tome da sam iskazivao optimizam da može pozitivno da se odgovori na Rezoluciju naše skupštine, a premijer, pošto ima više kontakata sa Prištinom, da to neće ići lako", rekao je Nikolić.

Predsednik je objasnio da Srbija u dijalogu ne može da učini ni više ni manje od onoga što je sadržano u rezoluciji Skupštine Srbije i da, kako bi dogovor bio postignut, druga strana treba da popusti.

"U slučaju negativnog odgovora (na Rezoluciju parlamenta), računajte da ćemo premijer i ja saopštiti da su pregovori zapeli, i to ne zato što Srbija nije popustila, jer Srbija jeste popustila", objasnio je Nikolić.

Istakao je da je, za razliku od svojih prethodnika, koji su se krili iza Ustava ili nižih državnih činovnika, platformom koju je načinio uložio svoju političku karjeru u rešavanje kosovskog problema.

"Iznenađenja iz državnog vrha neće biti i slabe karike u tom timu nema", poručio je Nikolić.

File se sastao i sa premijerom Ivicom Dačićem, koji je rekao da je veoma zadovoljan kvalitetom napretka u ispunjenju političkih kriterijuma za nastavak i ubrzanje evrointegracija Srbije.

Dačić je posle razgovora s delegacijom EU rekao da je vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Prištinom ključni uslov za nastavak evrointegracija.

Premijer je naveo da je normalizacija odnosa s Prištinom, ne zbog datuma početka pregovora sa EU, već zato što je to "objektivan problem" Srbije.

Komesar File je rekao da je zajednički cilj i Srbije i EU da Srbija uđe u Uniju.

"Nadamo se narednih nedelja dodatnim naporima u pregovorima s Prištinom koji su ključni. Prolećni izveštaj neće biti kraj, radićemo i posle 16. aprila", ukazao je File.

Upitan da li je moguće da EU utvrdi datum početka pregovora o prijemu Srbije a da se ne postigne dogovor o zajednici srpskih opština na Kosovu, File je rekao "dva dana pred sedmu rundu dijaloga Beograda i Prištine (20. marta u Briselu) treba očekivati najbolje, a ne spekulisati".

File se sastao i sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, a planirane su i  delegacije Srbije i EU.

U delegaciji Srbije, pored premijera su potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, a u delegaciji EU su osim Filea, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i šef Političkog odeljenja Luka Bjankoni.

Posle Beograda, File će posetiti Prištinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.