Izvor: Politika, 29.Sep.2014, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejzić: Zukorlić pokušava da podeli muslimane u Crnoj Gori

Poglavar Islamske zajednice Crne Gore kaže da je šokiran izlivom fašizma i mržnje ideološke oligarhije iz Novog Pazara

Podgorica – Poglavar Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić najavio je da će pozvati državu da tu versku zajednicu zaštiti od muftije Muamera Zukorlića koga je optužio da svojim „fašističkim delovanjem” pokušava da unese nemir u Crnu Goru i podeli tamošnje muslimane.

Povod za ovako oštro reagovanje reisa Fejzića je to >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što je Zukorlićev mešihat u Rožajama otvorio školu Kurana i što, kako tvrdi, neko iz druge države sa „fašističkim razmišljanjem” hoće da prikaže da je Rožajcima preči Novi Pazar nego Rožaje. Fejzić je, naime, naložio opoziv hafiza Abdulrahmana Kujevića koji je bio i politički angažovan u rožajskom ogranku Bošnjačke demokratske zajednice, bliske muftiji Zukorliću.

On je za podgoričke „Vijesti” potvrdio da je to bio jedan od razloga, ali da je ključno to što Kujević ne priznaje Islamsku zajednicu CG, odnosno postojanje želje da se rožajski odbor pripoji sandžačkom muftijstvu na čijem čelu je Zukorlić.

„Mi ovde imamo problem sa jednom ideologijom, pokušajem novopazarizacije (sandžakizacije) Rožaja”, rekao je Fejzić i dodao da Zukorlić želi da za sebe prigrabi veliki deo IZ u Crnoj Gori.

On je, dodao je, šokiran izlivom fašizma i mržnje ideološke oligarhije iz Novog Pazara, pre svega Zukorlića i ljudi koji razmišljaju kao on.

Navodeći da sandžački muftija želi da „podeli IZCG i unese nemir u Crnu Goru i među tamošnje muslimane”, Fejzić konstatuje da Zukorlić svoj naum pokušao da ostvari preko svog „pomoćnika za južni Sandžak” Hafiza Kujevića, zbog čega je on, kako je rekao, prošle sedmice na vanrednoj sednici rožajskog Odbora izopšten iz IZCG.

Fejzić kaže da Kujević nije razrešen ni zato što je, pored matične kuće, službovao i u Islamskoj zajednici u Srbiji (IZS), niti što je na poslednjim lokalnim izborima politički podržao BDZ.

„Problem je nastao kada je on, obavljajući funkcije u IZS, počeo da negira postojanje i strukturu IZCG, u koju je primljen nakon završetka studija na lični zahtev. Na taj način on nije negirao samo IZCG i svoj matični odbor, već i sebe, svoj narod i grad”, istakao je Fejzić za „Vijesti”, pri tome negirajući da je Kujević bio uslovljen da se izjasni kojoj od dve IZ želi da pripada. „Predstavnici rožajskog odbora su mu ponudili da odabere da li će biti član IZCG ili Islamske zajednice u Srbiji. On nije hteo da prihvati da bude član IZCG, tako da je sam sebe eliminisao i odbor je doneo odluku kako bi poštovao njegovu želju.”

A upitan da li Kujević negira IZCG ili Fejzića kao njenog prvog čoveka, reis ocenjuje da je to isto: „To morate pitati njega. Ali svejedno, ili jedno ili drugo, potpuno je svejedno.”

Fejzić ne zna koliko Zukorlićevih pristalica ima u Crnoj Gori, ali je Kujević prvi koji je izopšten iz IZ.

„Ne znam čemu tolika panika. Zukorlić je iz IZS isterao više službenika nego što mu je ostalo. To se kod nas neće dogoditi”, tvrdi Fejzić.

Ova situacija je podelila i vernike u Rožajama, pa je tako posle centralne molitve (džume) u petak došlo do incidenta kada je jedna grupa vernika, lojalna opozvanom hafizu Kujoviću, ometala molitvu.

„Uzvikivali su ’Tekbir Alahu akbar’, ’Hafiz je ponos Kurana’, ’Hafiz je ponos Sandžaka’! Potom su ustali, preskakali ljude i napustili džamiju. Nisam čuo, ali su mi džematlije (vernici) preneli da su me nazivali popom i Amfilohijem”, ispričao je glavni imam rožajske džamije Redžep Murić.

S druge strane, izopšteni Kujević negira tvrdnje reisa Fejzića da je razrešen zato što je osporavao legitimitet IZCG, već kaže da je to učinjeno zbog njegovog angažovanja u Islamskoj zajednici u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru, što, kako tvrdi, nijednim dokumentom nije zabranjeno.

Inače, on smatra da se pravna nadležnost verske organizacije u pravilu ne poklapa sa državnom, što je slučaj i sa pravoslavnom crkvom u CG, te bi tako, kaže, i Islamska zajednica CG trebalo da bude sastavni deo Islamske zajednice u BiH, sa sedištem u Sarajevu.

Tanjug

objavljeno: 29.09.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić uputio podršku Fejziću

Izvor: SandzakPress.net, 29.Sep.2014

Sjeverni Sandžak – Ministar trgovine i telekomunikacija u srpskoj Vladi Rasim Ljajić uvjeren je da Muslimani u Crnoj Gori neće podleći pritiscima, manipulacijama sandžačkog muftije Muamera Zukorlića. Ljajić, koji je nekada bio i srpski ministar za manjinska prava, se pribojava da će djelovanje...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.