Evro bi mogao da vredi jedan dolar

Izvor: Politika, 29.Maj.2010, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro bi mogao da vredi jedan dolar

Kurs evra bi dogodine, zbog dužničke krize u Evropi, mogao da opadne na svega jedan dolar, što je nivo koji je poslednji put zabeležen u julu 2002. godine, navodi agencij AP, pozivajući se na mišljenje nekih berzanskih eksperata u Evropi.

Stručnjaci američke finansijske kompanije Morgan stenli su saglasni da u narednom periodu treba očekivati dalje slabljenje evra i predviđaju da će u prvom kvartalu sledeće godne opasti do granice od 1,12 dolara, ali nakon toga prognoziraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izvesno jačanje zajedničke valute 16 članica Evropske unije (EU).

Evro je sinoć vredeo, u zaključnom poslovanju na indikativnoj deviznoj berzi u Londonu, nešto manje od 1,23 dolara, jer investitore širom Starog kontinenta i dalje brinu moguće štetne posledice grčke dužničke krize na ostatak „evrolenda”, a posebno najugoroženije zemlje te grupacije - Portugaliju i Španiju.

Samo u toku maja evro je oslabio prema „zelenoj novčanici” oko 6,5 procenata, a od početka godine više od 15 odsto.

Takođe je tokom proteklog dela 2010. izgubio dosta od pređašnje vrednosti u odnosu na jen, juan i neke druge respektabilne novčane jednice.

Predviđanja o daljem slabljenju evra nisu, svakako, prijatna čelnicima Evropske centralne banke koji stalno ponavljaju da je očuvanje vrednosti zajedničke valute jedan od glavnih zadataka te centrobanke.

Izvozno usmereni deo privrede iz regiona „evrolenda” nema, međutim, puno razloga za brigu zbog dosadašnjeg i prognoziranog „poniranja” zajedničke valute, jer je, kako primećuju italijanski i nemački analitičari, baš niži kurs evra najviše doprineo izlasku regionalne ekonomije iz najostrije recesije nakon Drugog svetskog rata.

Eksportno orjentisane kompanije će, dakle, postati konkurentnije zbog slabijeg evra, usled pada cena njihovih proizvoda van tržišta evrozone, što bi trebalo da podstakne dalji privredni uspon i spreči novo ponavljanje krize.

Podaci za mart ove godine pokazuju da je izvoz evrozone u tom mesecu uvećan na bezmalo 135 milijardi evra, što je blizu 25 milijardi evra ili oko 22 procenta više nego u istom periodu lane, izvestila je Statistička agencija EU.

Pad evra je, inače, bio usporen neposredno nakon što su ranije ovog meseca Evropska unija i Međunarodni monetarni fond objavili da će ukazati Grčkoj finansijsku pomoć od 110 milijardi evra i izdvojiti ukupno 750 milijardi evra u fond za pomoć svim ugroženim članicama zone evra.

Tanjug

[objavljeno: 29/05/2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evro bi dogodine mogao da vredi svega dolar

Izvor: S media, 29.Maj.2010

Kurs evra bi dogodine, zbog dužničke krize u Evropi, mogao da opadne na svega jedan dolar, što je nivo koji je poslednji put zabeležen u julu 2002. godine, navodi agencij AP, pozivajući se na mišljenje nekih berzanskih eksperata u Evropi. ..Stručnjaci američke finansijske kompanije Morgan stenli...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.