Evo šta sve još osim koka, tovnih svinja, traktora i satova Srbi nude kao zalog za kredit

Izvor: 24sata, 02.Okt.2014, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo šta sve još osim koka, tovnih svinja, traktora i satova Srbi nude kao zalog za kredit

Kao garanciju da će vratiti kredit banci ili nekom drugom poveriocu, građani u zalog daju automobile, traktore, ali i priplodne koke, tovne svinje, petlove, pa i goblene i skupocene satove.

U septembru je zabeleženo 128.173 aktivnih založnih prava, dok je iznos potraživanja koji je njima obezbeđen prešao 44,7 milijarde evra. Samo u ovoj godini nivo na ovaj način obezbeđenih potraživanja iznosi 12,2 milijarde evra.

Prema podacima Agencije za privredne registre, >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << najzastupljeniji poverioci jesu banke - čak više od 70 odsto založnih prava koja su registrovana od početka godine obezbeđuju potraživanja prema bankama. Kada stavi stvar pod zalog, dužnik na taj način garantuje da će ispuniti preuzete obaveze i vratiti dug.

Predmet zaloge ostaje u “državini” njenog vlasnika koji ga može dalje koristiti, ili ga čak može dati i drugom licu na upotrebu, ali upisom zaloge u registar, založni poverilac stiče založno pravo nad ovim predmetom i na taj način obezbeđuje svoje potraživanje čak i u situaciji da vlasnik predmet otuđi.

 | Foto: Profimedia.rs

U Registar zaloga u APR upisuju se samo prava i pokretni predmeti, ali ne i nepokretnosti. U suprotnom, svejedno da li duguje rate za kredit banci ili ima dugovanje prema nekoj firmi ili fizičkom licu, zalog se aktivira a založeni poverilac ima pravo da se naplati iz predmeta zaloge.

Bankari uglavnom klijentima banke, poljoprivrednicima prihvataju u zalog mehanizaciju, ali ima slučajeva, koji nisu uopšte retki kada se prihvataju i krave, ovce i druge životinje kao zalog za kredit.

Prema podacima APR kod upisanih zaloga koje se odnose na životinje ima i preciznih specifikacija kao što su priplodne koke, tovne svinje, junad, američki kasači, petovi, ribe i ribnjaku, pa se čak unose i oznake sa ušnih markica založenih životinja.

- Osim životinja, predmeti zaloga su i zlatnici, zlatne probne iglice, dukati, nakit i satovi, kao što je “Brajtling” i druge vredne marke. Postoji i slučaj da je prihvaćen zidni sat koji je procenjen na deset hiljada dinara. Prihvataju se i umetičke slike, vredne gobleni, pozlaćene ručno rađene ikone - kažu u APR.

 | Foto: Profimedia

Tako je kao garancija data klavir “Alojz Partat”, kožne fotelje, ali i oružje i municija.

- U zalog se stavljaju razne roba - odeća, veš, deterdženti, ali i aparati za igre na sreću, krojačke mašine, vlsnički udeli u privarednim društvima... - objašnjavaju u APR-u.

Ipak, kod poslovnih ljudi često se kao predmet zaloge upisuju vlasnički udeli u preduzećima.

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

Kao zalog za kredit nude ovce, krave, goblene...

Izvor: 24sata, 03.Okt.2014, 00:03

Kao garanciju da će vratiti kredit banci ili nekom drugom poveriocu, građani u zalog daju automobile, traktore, ali i priplodne koke, tovne svinje, petlove, pa i goblene i skupocene satove...GENERACIJE - U septembru je zabeleženo 128.173 aktivnih založnih prava, dok je iznos potraživanja koji je...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.