Erdoganova čistka: Davutoglu podneo ostavku

Izvor: B92, 05.Maj.2016, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdoganova "čistka": Davutoglu podneo ostavku

Ankara -- Ahmet Davutoglu podneo je ostavku na funkciju predsednika vladajuće Partije pravde i razvoja, što podrazumeva da više neće biti ni premijer.

Njegova odluka stupiće na snagu nakon vanrednog kongresa te partije zakazanog za 22. maj.

Davutoglu je saopštio da neće tražiti novi mandat predsednika Partije pravde i razvoja, što znači da više neće biti ni premijer, navodi AFP.

"Održaćemo kongres 22. maja", rekao je Davutoglu novinarima u Ankari, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodavši da misli da neće biti kandidat u "sadašnjim okolnostima".

Prema Statutu stranke, šef partije i predsednik vlade uvek je ista osoba, navodi AFP.

Turski mediji su preneli juče da Davutoglu razmišlja o ostavci zbog borbe za prevlast koju vodi s predsednikom Režepom Tajipom Erdoganom.

List Hurijet piše da se premijer Davutoglu nedavno sukobio s Erdoganom oko planiranh promena ustava koje bi dovele do jačanja predsedničke funkcije.

On je izjavio da će radije "pregaziti svoj ego" nego ugroziti interes svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), iz koje dolazi i predsednik Erdogan.

Turski dnevnik Džumhurijet piše da su kandidati za Davutogluovog naslednika aktuelni ministri saobraćaja i energetike, Binali Jildrim i Berat Albajrak, inače, Erdoganov zet.

Davutoglu je funkcije premijera i predsednika stranke preuzeo u 2014., kad je Erdogan izabran za predsednika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SUKOB SA ERDOGANOM Davutoglu podneo ostavku

Izvor: Blic, 05.Maj.2016

Svetski mediji pozivajući se na mediji u Turskoj javljaju kao udarnu vest da će premijer Ahmet Davutoglu dati ostavku na mesto premijera i da će odluku o povlačenju sa funkcije objaviti nakon konvencije njegove vladajuće partije koju je danas hitno sazvao. Kao razlog za ostavku navodi se sve češće...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.