Erdogan da vrati priznanje za mir

Izvor: B92, 24.Jul.2014, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Erdogan da vrati priznanje za mir"

Ankara -- Jedna organizacija američkih Jevreja zatražila je od turskog premijera Erdogana da vrati nagradu koju je od te grupe dobio za doprinos miru na Bliskom istoku.

Oni su sada turskog lidera optužili za "opasnu retoriku" i "podstrekivanje nasilja nad jevrejskim narodom".

U otvorenom pismu Erdoganu, Džek Rozen, predsednik Američkog jevrejskog kongresa ocenio je da bi se moglo reći da je premijer Turske postao "najopasniji antiizraelski (nastrojen) lider u svetu", preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je AP.

U Turskoj je počela kampanja za predsedničke izbore sledećeg meseca, u okviru koje je Erdogan u više navrata oštro kritikovao Izrael zbog ofanzive protiv Hamasa u pojasu Gaze, optuživši jevrejsku državu da je počinila genocid i za "varvarstvo koje prevazilazi Hitlera".

Rozen je podsetio da je Erdogan dobio 2004. nagradu "Profil hrabrosti" Američkog jevrejskog kongresa, jer se tada zalagao za mirno rešenje bliskoistočnog konflikta, kao i zbog nastojanja da zaštiti Jevreje u Turskoj.

Erdogan je i jedan današnji predizborni miting u Mersinu iskoristio da napadne Izrael, ovog puta navodeći da će se Turska založiti da Izraelu bude suđeno pred međunarodnim krivičnim sudom ako nastavi s udarima na pojas Gaze i optužujući jevrejsku državu da "pljuje krv", preneo je Rojters.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Erdogan da vrati priznanje za mir"

Izvor: Akter, 24.Jul.2014

Jedna organizacija američkih Jevreja zatražila je od turskog premijera Erdogana da vrati nagradu koju je od te grupe dobio za doprinos miru na Bliskom istoku

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.