Episkop niški na lečenju

Izvor: B92, 01.Jul.2015, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Episkop niški na lečenju

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da episkop niški Jovan (Purić) nije suspendovan, već da je dobio odsustvo iz eparhije zbog lečenja.

"Episkop niški Jovan nije suspendovan nego je, po uobičajenoj proceduri, dobio privremeno odsustvo iz Eparhije niške radi lečenja, i to ne do idućeg zasedanja Sabora nego do idućeg zasedanja Svetog Sinoda u drugoj polovini avgusta. U praksi Srpske Pravoslavne Crkve odsustvo episkopima na period duži od kratkih odsustvovanja od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekoliko dana ne daje Sveti Sinod nego Patrijarh. On odobrava i predlog o zamenjivanju (nipošto menjanju) episkopa koji odsustvuje. Tako je bilo i u ovom slučaju. I to je sve", navodi se u saopštenju SPC.

Srpska pravoslavna crkva je dodala da ostaje da se vidi kako će biti zdravstveno stanje episkopa.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) suspendovao je episkopa niškog Jovana (Purić) zbog problema u organizaciji rada u eparhiji, saznala je ranije danas agencija Beta.

Njega će do sledećeg Sabora SPC-a menjati episkop raško-prizrenski Teodosije.

Prema informacijama iz vrha SPC-a, do problema u radu episkopije došlo je zbog naglih promena paroha (sveštenika) u 35 parohija.

Oni su se prvo pisanom molbom, a kasnije i lično obratili patrijarhu Irineju smatrajući da su promene paroha štetne za crkvu i sveštenstvo, a njihovi stavovi uvaženi su i od Sinoda.

Sinod SPC je svojevrsna vlada unutar crkve, a čine je četiri episkopa i patrijarh, a donesene odluke se verifikuju ili osporavaju na redovnom arhijerejskom Sabora.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sinod SPC suspendovao episkopa niškog Jovana

Izvor: Blic, 01.Jul.2015

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve suspendovao je episkopa niškog Jovana Purića zbog problema u organizaciji rada u eparhiji, saznaje danas agencija Beta...Njega će do sledećeg Sabora SPC-a menjati episkop raško-prizrenski Teodosije...Prema informacijama iz vrha SPC-a, do problema...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.