Egipat traži bistu kraljice Nefertiti

Izvor: RTS, 24.Jan.2011, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat traži bistu kraljice Nefertiti

Kairo podneo zvaničan zahtev Nemačkoj za povratak biste kraljice Nefertiti. To je deo nacionalne kampanje za povratak na hiljade antikviteta koji su odneti iz Egipta, kaže šef egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete.

Egipat je nemačkim vlastima podneo zahtev za povratak biste kraljice Nefertiti, stare 3.300 godina koja se decenijama nalazi u Berlinu, javlja AP.

Nefertiti je bila supruga faraona Amenotepa IV, kasnije poznatog kao Akhenaton. Bistu je našao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ludvig Borhart, Nemac, koji ju je preneo u Berlin.

Iako se ne zna pouzdano poreklo te lepotice, Nefertiti smatraju za najlepšu ženu sveta svih vremena.

Bista, koja datira iz 14. veka pre nove ere, nalazi se na vrhu liste prioriteta egipatskih vlasti koje su pokrenule kampanju za povratak na hiljade antikviteta koji su iz zemlje odneti tokom kolonijalnog perioda i po njegovom završetku.

Šef egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete Zahi Havas potvrdio je da je zvanični zahtev poslat vlastima Nemačke.

Nemačka je ranije odbijala zahteve Egipta da vrati bistu kraljice Nefertiti, tvrdeći da je ona u zemlji legalno i da je previše lomljiva da bi se transportovala. Egipat tvrdi da je bista sa lažnim papirima odneta iz zemlje početkom 20. veka.

Bista kraljice Nefertiti se čuva u berlinskom Novom muzeju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Egipat traži od Berlina da vrati bistu Nefertiti

Izvor: Politika, 24.Jan.2011

KAIRO - Egipat je zvanično zatražio da mu se vrati 3.300 godina stara bista kraljice Nefertiti koja se već decenijama čuva u jednom muzeju u Berlinu...Bista vladarke iz 14. veka p.n.e. jedan je od glavnih predmeta na listi arheoloških znamenitosti iznetih iz Egipta tokom kolonijalnog doba i kasnije...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.