Dug za PDV 236 miliona maraka

Izvor: Politika, 28.Dec.2012, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug za PDV 236 miliona maraka

Tre­nut­na du­go­va­nja u BiH napravilo je 8.325 ob­ve­zni­ka

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Ukupni prikupljeni bruto prihodi od indirektnih poreza iznose pet milijardi 792 miliona maraka, a izvršeni povraćaji poreza na dodatnu vrednost (PDV) iznose 874 miliona maraka, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO).

„Neto prikupljeni prihodi koji su raspoređeni korisnicima (država, entiteti i Distrikt >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Brčko), iznose četiri milijarde i 918 miliona maraka. Kako do kraja godine ima još pet radnih dana, očekujemo da će neto prihodi od indirektnih poreza prvi put od uspostave UIO premašiti iznos od pet milijardi maraka”, rekao je našem listu portparol UOI Ratko Kovačević.

On je istakao da je ovo, između ostalog, rezultat brojnih mera koje je zajedno sa najbližim saradnicima preduzeo direktor UIO dr Miro Džakula.

 „Pre svega, donesene su naredbe za pojačanu kontrolu pri carinjenju rizične robe poreklom sa Dalekog istoka, pojačane su kontrole zahteva za povrat PDV-a i poreski kredit, a uveden je i dodatni red u rad svih službenika UIO jer je pokrenuto više od 200 disciplinskih postupaka. Pomenute mere su rezultirale blagim rastom prihoda od indirektnih poreza, iako se očekivao pad prihoda jer su svi glavni ekonomski pokazatelji u BiH u padu, poput pada BDP-a, stranih investicija, krajnje potrošnje”, kazao je Kovačević.   

Od početka primene Zakona o PDV-u u BiH, dakle od 1. januara 2006. godine pa zaključno sa oktobrom 2012. godine, dug po osnovu prijavljenog a neuplaćenog PDV-a iznosio je 599 miliona maraka. Na to se automatski obračunava i naknadni teret prinude u iznosu od 10  procenata, što iznosi dodatnih 59 miliona maraka.

„Od ukupnog iznosa dugovanja i naknadnog tereta prinude do danas je uplaćeno 422 miliona maraka, tako da trenutna dugovanja iznose 236 miliona maraka i duguje ih 8.325 obveznika iz BiH. Ova trenutna dugovanja su u postupku prinudne naplate. Procenat naplate duga iznosi 64 odsto”, rekao je Ratko Kovačević.

Naš sagovornik je kazao da je od početka primene Zakona o PDV, dakle od 2006. godine do oktobra 2012. godine, samo po osnovu PDV-a naplaćeno oko 23 milijarde maraka neto prihoda. Budući da u istom periodu nenaplaćeni dug po osnovu PDV-a prijavljenog u PDV prijavama iznosi već pomenutih 236 miliona KM, ispada da trenutni dug po osnovu PDV-a predstavlja samo jedan procenat ukupno naplaćenih neto prihoda od PDV-a.

Kroz period 2006. – oktobar 2012. godina UIO je ukupno obračunao 46 miliona KM zateznih kamata, a do danas je naplaćeno 35 miliona KM zateznih kamata, koje iznose 0,06 odsto na osnovni dug svakog radnog dana.

„Imajući u vidu tešku privrednu situaciju u BiH i nelikvidnost poreskih obveznika, UIO izlazi u susret obveznicima tako da za sve one koji ispune zakonom predviđene uslove odobri mogućnost otplate duga u ratama. Jedan od najvažnijih uslova jeste obezbeđenje garancije za plaćanje duga, a to je najčešće bankarska garancija ili ugovor o zalogu gde se upisuje hipoteka na imovinu poreskog obveznika kojem se odobrava otplata duga u ratama”, objasnio je Kovačević.

On je rekao da je od početka rada UIO do danas ukupno 450 obveznika podnelo zahtev za otplatu duga na rate, od čega je 90 obveznika ispunilo uslove i njima je odobreno da otplate dug u ratama u ukupnom  iznosu od 39 miliona KM. Od toga je do danas ukupno izmireno 16 miliona maraka duga, 39 obveznika su izmirili dug u celosti, dok ostali još uvek vraćaju dug.

„Najveći broj obveznika kojima je odobren reprogram duga uredno izmiruju obaveze svakog meseca, međutim postoji i nekoliko obveznika koji nisu poštovali ugovorenu obavezu plaćanja duga u ratama. Za sve neuredne platiše pokrenut je izvršni postupak pred nadležnim sudom, a takvih obveznika je ukupno 14. Njihova imovina na koju je upisana hipoteka po osnovu ugovora o zalogu biće prodana u cilju naplate duga”, rekao je Ratko Kovačević.

Boro Marić

objavljeno: 29.12.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

BiH: Poreski obveznici na ime PDV-a dužni više od 200 miliona maraka

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Dec.2012, 11:44

Ukupno 8.325 poreskih obveznika iz BiH trenutno duguje 236 miliona konvertibilnih maraka za porez na dodatnu vrijednost, rekao je direktor Uprave za indirektno oporezivanjeBiH Miro Džakula. Džakula je pojasnio da je od početka primjene Zakona o PDV-u, od 1. januara 2006. do kraja 2012. godine, dug...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.