Državna ili Alaj-begova imovina

Izvor: RTS, 12.Apr.2014, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državna ili Alaj-begova imovina

Popis državne imovine biće završen do marta 2015, obećavaju nadležni. Državni revizor upozorava da je državna imovina nekoliko puta vrednija od zvaničnih procena i najavljuje da će narednih 15 meseci ispitivati svrsishodnost pribavljanja i raspolaganja imovinom republike, pokrajine, lokalnih samouprava...

Srbija je jedna od malobrojnih zemalja koje nemaju registar državne imovine iako se na tome, po raznim zakonima, radi više od deceniju i po. Najnoviji zakon donet je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pre četiri godine, ali ne i uredba za njegovu primenu. Iz Direkcije za državnu imovinu obećavaju da će popis završiti sledećeg marta.

Šta je sve u vlasništvu države Srbije - niko tačno ne zna. I dok se Vlada bori s hroničnim nedostatkom para u državnoj kasi, na drugoj strani su zgrade, stanovi, njive, šume, za koje država ne zna ni da ih ima, pa taman oni bili u srcu prestonice.

Mile Antić iz Mreže za restituciju navodi da su neki poslovni prostori upisani tek u procesu restitucije.

"Ima ih koliko hoćete i u Knez Mihailovoj, možemo da zamislimo kakva je situacija sa zemljištem", rekao je Antić.

Kaže, prema nekim analizama, gotovo 300.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta skriveno je u raznim zadrugama, kombinatima, javnim preduzećima i kod pojedinaca. Da niko ne zna šta sve država ima i ko i kako time upravlja, potvrđuje i državni revizor Dragoslav Sretenović.

Sretenović kaže da nije izvršen popis građevinskih objekata, stanova, lokala, ulica, trgova, vodovoda, stadiona, puteva.

"Naravno da smo mi u završnom računu za 2012. godinu utvrdili da je potcenjena imovina u završnom računu preko 14 milijardi evra", rekao je Sretenović.

Na drugoj strani, zvanična procena vrednosti ukupne državne imovine je znatno manja.

"Možemo reći da je vrednost državne imovine sada šest milijardi evra", rekao je Jovan Vorkapić iz direkcije za državnu imovinu.

Prava vrednost znaće se, kaže, kada konačno bude završen registar državne imovine koji će, kao u većini zemalja, biti dostupan na internetu. Samo da Vlada usvoji uredbu o primeni zakona i obezbedi oko pola miliona evra.

Vorkapić ističe da je suština to što će oni koji koriste državnu imovinu konačno morati da prijave njeno postojanje, što do sada nisu morali.

"Oni će onlajn moći da priđu Direkciji za imovinu i prenose podatke o imovini koju koriste. Do sada nije bilo tako i zbog toga je dolazilo do problema, odnosno evidencija nije bila kompletna. Posle marta 2015. očekujem da ćemo barem uraditi 90 odsto posla", rekao je Vorkapić.

Sve dok evidencija ne bude uredna ne možemo sprovesti ni ekonomske promene kojima težimo.

Na koji način Vlada priprema mere za oporavak ekonomije, a ne zna s čime država raspolaže, u Ministarstvu finansija i pored višedenevnog insisitiranja RTS nije dobio odgovor. Upućeni kažu da je to poput propisivanja leka za temperaturu pacijentu o kojem ne znate ni osnovne podatke, kao na primer koliko godina i kilograma ima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.