Izvor: B92, 14.Jul.2009, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država mora da obuzda poskupljenja

Beograd -- Država će narednih meseci morati da obuzda rast cena koje ona kontroliše, jer će u suprotnom morati da pravda veliku inflaciju MMF-u, piše "Blic".

Većina robe i usluga pod državnom kontrolom je poskupelaa od početka godine za 14 odsto, a maksimalni dogovoreni limit je 15 odsto za celu godinu. Zato, kako piše "Blic", ovog leta neće biti rasta cena struje, komunalnih usluga, lekova, TV pretplate, putarina.

Radovan Jelašić, guverner Narodne banke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije, upozorio je da je ukupna inflacija veća od poželjne zbog rasta regulisanih cena i objašnjava da bi inflacija umesto sadašnjih devet odsto, iznosila šest odsto, da je dosadašnji rast kontrolisanih cena bio upola manji.

Ipak u Narodnoj banci Srbije očekuju pad ukupne inflacije, pre svega zbog usporavanja rasta onih cena koje odobrava država, i to za oko 1,1 odsto.

Jurij Bajec, ekonomski savetnik premijera, kaže da je država bila primorana da pojedine cene podigne i to iz dva razloga.

"Prvi je automatsko primenjivanje rasta cena energenata, odnosno nafte i gasa, na šta se praktično ne može uticati jer se cene usklađuju po ustanovljenoj formuli i u direktnoj su zavisnosti od kretanja ovih cena na svetskim tržištima”, kaže Bajec.

Drugi razlog, prema njegovim rečima, bio je dogovor sa MMF-om, pri kom su umesto uvođenja solidarnog poreza i povećanja PDV-a, od kojih se odustalo, podignute akcize na gorivo, pivo i cigarete.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cene komunalija, struje i lekova neće rasti do zime

Izvor: Blic, 13.Jul.2009, 21:05

Država će narednih meseci morati da povuče kočnice i obuzda rast cena koje ona kontroliše, jer će u suprotnom morati da se pravda MMF-u zašto imamo najveću inflaciju u Evropi. Većina robe i usluga pod njenom kontrolom su skočile od početka godine za čak 14 odsto, a maksimalni dogovoreni limit...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.