Izvor: Danas, 17.Okt.2014, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugačiji Nušić

Beograd - Premijera predstave Branislava Nušića "Knjiga druga" u režiji Anđelke Nikolić biće održana 20. oktobra na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u okviru manifestacije "Nušiću u čast" i obeležavanja 150 godina od njegovog rođenja. Pretpremijera je 19. oktobra, dok su reprize 21. i 29. oktobra.

Željko Hubač, direktor drame, istakao je da je ovo važna tačka u tumačenju Branislava Nušića. "To je sjajan spoj pozorišne arheologije i savremenog pozorišnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << izraza. Rediteljski postupak je inventivan, svaka sitnica na sceni se vidi, ali sve to ima pokriće glumaca, koji su i izneli delo na scenu. Ovo delo je atipično od umrežene estetike nacionalnog teatra", rekao je Hubač. Anđelka Nikolić, rediteljka, naglasila je da ovaj komad nije poznat ni umetničkoj ni široj javnosti, tako da je trebalo imati obzira i ne praviti velike dramaturške i druge intervencije. "U predstavi je reč o mladiću koji traži nastavak knjige za koju misli da opisuje njegov život. Komad je nastao 1927. godine i tada se i odigrava radnja predstave. To je, inače, romantizovano vreme, ali baš i nije bilo tako. To je i vreme velikih nemira i krize, tako da u našoj predstavi sve izgleda lepo, ali i trulo, jer to jeste takva epoha. Tada je bio veliki zamah umetnosti, ali već se spremao nacizam", objasnila je Anđelka Nikolić.

U predstavi igraju: Nela Mihailović, Zlatija Ivanović, Marija Bergam, Dušan Matejić, Srđan Karanović, Gojko Baletić, Bojan Krivokapić, Andreja Maričić, Danijela Ugrenović, Predrag Miletić i Dušan Stojanović. Dramaturg je Slobodan Obradović, scenografiju radi Vesna Popović, a kostimografkinja je Olga Mrđenović.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Nušić u Manhajmu

Izvor: Vesti-online.com, 18.Okt.2014, 12:01

U organizaciji Kulturne scene Rhein-Neckar Kreis i Udruženja za pomoć deci žrtvama rata e.V , danas će u Manhajmu biti odigrana pozorišna predstava "Žena mog najboljeg druga" u izvođenju mladih glumaca Teatra Ubuntu iz Bijeljine. ..Detalj iz predstave.. ..Nušićeva komedija u režiji Sonje Knežević...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.