Doprinos mladih u izgradnji

Izvor: RTS, 31.Mar.2012, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doprinos mladih u izgradnji

Nove generacije mladih trebalo bi da na primeru nekadašnjih radnih akcija nađu prostor za dalje angažovanje i doprinos izgradnji zemlje u savremenim uslovima, poručila je predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović na Saboru Udruženja učesnika omladinskih radnih akcija i volontera Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže da bi nove generacije mladih trebalo da na primeru nekadašnjih radnih akcija nađu prostor za dalje angažovanje i doprinos >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izgradnji zemlje u savremenim uslovima.

"Novo vreme nosi nove mogućnosti, ali iziskuje i nove entuzijaste. Uverena sam da će savremeni entuzijazam prepoznati model akcijaštva i da će mladi naći način da sopstvenu energiju realizuju u skladu sa potrebama Srbije", rekla je Đukić Dejanović na Saboru Udruženja učesnika omladinskih radnih akcija i volontera Srbije.

U obraćanju učesnicima Sabora, koji se održava u Domu Narodne skupštine, povodom obeležavanja 70 godina početka radnih akcija i proslave 1. aprila - Dana omladinskih radnih akcija, predsednica parlamenta istakla je da je tradicija "akcijaštva", koja je nastala još u Narodnooslobodilačkoj borbi, dobra, jer od takvih akcija postoje višestruke koristi.

Uz podsećanje da je "akcijaštvo" imalo za cilj obnovu i izgradnju ratom unistene privrede, infrastrukture, naučnih, obrazovnih, sportskih i drugih objekata, predsednica parlamenta je istakla da je to bio najbrži i najbolji način da se zemlja digne na noge i izgradi.

"Udarništvo je nosilo veliki entuzijazam, spajala se omladina sa sela i iz grada, intelektualna sa radničkom, sve nacije i vere bile su na istom mestu", rekla je Slavica Đukić Dejanović, dodajući da su se i neki budući supružnici upoznali na radnoj akciji.

Predsednik Skupštine Udruženja učesnika omladinskih radnih akcija i volontera Srbije Stevan Stojanović rekao je da je omladina dala ogroman doprinos obnovi zemlje i da je nekoliko miliona mladih za nešto više od pola veka učestvovalo u radnim akcijama.

Stojanović je rekao da je prva dobrovoljna radna akcija organizovana radi sakupljanja letine u Saničnoj dolini 1942. godine, a da se na tim lokalnim akcijama omladina izborila za poverenje da učestvuje i u

većim koje su usledile posle rata, kao što su izgradnja autoputa "Bratstvo i jedinstvo", izgradnja Novog Beograda, izgradnja nekoliko hidrocentrala, fabrika, uređenje Nacionalnog parka "Tara".

Učesnici Sabora imali su priliku da u holu Doma Narodne skupštine Srbije pogledaju izložbu "Omladinske radne akcije 1941-1990", koju je pripremio Istorijski arhiv Beograda.

Brigadiri koji su učestvovali na radnim akcijama širom bivše SFRJ će u nastavku obeležavanja Dana omladinskih radnih akcija posetiti Adu Ciganliju, koja predstavlja jedan od najznačajnijih i najlepših simbola omladinskih radnih akcija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UDARNICI I AKCIJAŠI OBELEŽILI DAN ORA

Izvor: Kurir, 31.Mar.2012

U Skupštini Srbije obeležena 70. godišnjica radnih akcija..BEOGRAD - Komandanti Omladinskih radnih akcija (ORA), komandanti brigada, višestruki udarnici i brigadiri okupili su se u Skupštini Srbije i obeležili 70. godišnjicu ORA sa porukom mladima da na primeru akcijaštva doprinesu izgradnji...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.